09:50

19.09.2022

09:50

19.09.2022

RTK2, Marija Stanojković

Radio televizija Kosova (RTK) obeležava danas 23 godine od osnivanja. Generalni direktor RTK Škumbin Ahmetdžekaj najavljuje najveću strukturnu reformu Javnog servisa Kosova.

“Ono što sam obećao i što očekujem jeste nova programska šema u narednoj godini, ali ćemo realizovati i jednu strukturnu reformu na Radio televiziji Kosova tokom ove godine. Očekujem kompletiranje rukovodstva RTK, kako bismo započeli sprovođenje najveće reforme RTK. Dakle, biće i promena i izmena, biće novih emisija, biće i spajanja mnogih jedinica što će, verujem, doprineti efikasnijem poslovanju RTK. Vi znate da imamo veliki broj zaposlenih, neki od njih nemaju specifična poslovna angažovanja. Dakle, ova reforma koju pokušavamo da sprovedemo doprineće većoj programskoj proizvodnji jer imamo sektore sa prevelikim brojem zaposlenih, a sa druge strane  tražimo veći kvalitet programa. Uz veliku programsku i strukturnu reformu fokusiraćemo se i na obuku osoblja, kao i na predstavljanje novih lica u 2023. godini. To su naše kratkoročne ambicije”, kaže Ahmetdžekaj.

Ahmetdžekaj ističe da je sada ključni momenat da Javni servis Kosova nastavi sa započetim kako bi se RTK vratio kosovskoj publici.

Realno, ne mogu mnogo da govorim o prošlosti. Bio sam deo RTK, ali ne na rukovodećoj funkciji. Mislim da je u poslednjoj deceniji bilo velikih strukturnih degradacija, kao i finansijskih i u rukovođenju i mislim da je sada ključni momenat da RTK nastavi ono što je započeo. Možda ću biti subjektivan, ali mislim da smo na putu ka rešavanju veće finansijske odgovornosti, kao i u pravcu realizacije objektivnosti, da se RTK vrati kosovskoj publici. Zato, smatram da je tokom ovog perioda potvrđeno da je jako bitno da Kosovo ima nezavisan javni medij koji je u interesu publike, imajući u vidu veću medijsku konkurenciju privatnih televizija, ali publici je potrebna jedna adresa, istinita i objektivna, koja pruža kvalitetan program”, naglašava Ahmetdžekaj.

Nakon otvaranja dopisništva u Prizrenu uz podršku japanske agencije JICA, uslediće otvaranje regionalne kancelarije RTK u Mitrovici u cilju poboljšanja kvaliteta programa.

Otvaranje dopisništva u Prizrenu je, između ostalog, omogućilo da zaposleni koji žive u tom regionu proizvode program tamo i da ne gube tri sata u dolasku u Prištinu i odlasku iz nje, već da završavaju te teme iz drugog najvećeg grada na Kosovu, kao i iz velikog regiona Prizrena. Razmišljamo o tome da proširimo dopisništvo, koje je otvoreno zahvaljujući donaciji japanske agencije JICA kojoj se zahvaljujemo i verujemo da će se isto desiti sa dopisništvom u Mitrovici koje će, takođe, biti multietničko, gde će biti zaposleni ljudi iz albanske, srpske, bošnjačke i turske  zajednice. Oni će raditi u Mitrovici i donosiće nam materijele o problemima, kulturnim dešavanjima, socijalnom životu iz tog regiona Kosova. Dakle, započelii smo jednu vrstu proširenja i, naravno, ne mislimo da se zaustavimo na ova dva dopisništva, već da ubuduće otvorimo i druga, koja će doprineti poboljšanju kvaliteta programa, kako bi RTK približili publici u svim regionima Kosova”, navodi generalni direktor RTK.