23:44

20.09.2022

23:44

20.09.2022

RTKlive

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za Si-En-En internešenel sa novinarkom Kristijanom Amanpur govorio o bezbednosnoj situaciji na Balkanu i krhkim odnosima Kosova sa Srbijom.

On je dodao da iako Kosovo nije deo NATO-a, njegove trupe su prisutne na Kosovu.

„Srbija odbija da prihvati zločine počinjene tokom rata na Kosovu. Srbija nije demokratska zemlja, ona je režim. Situacija na Zapadnom Balkanu je u opasnosti. Jačamo naš odbrambeni sistem izdvajanjem više budžeta za Kosovske bezbednosne snage“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, bezbedni smo, ali to ne znači da ne treba da brinemo. Rekao je da su NATO intervenciju 1999. godine režirali Sjedinjene Američke Države i da zavisimo od bezbednosti Amerikanaca. Beograd i Kremlj treba dvaput da razmisle pre nego što deluju na Kosovu“, rekao je on.

On je rekao da Srbija nije demokratija, već hibridni režim, ocenivši predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao autokratu koji odlučuje o svemu u Srbiji. Govoreći o zahtevima Srbije za funkcionisanje Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da neće biti uključen u formiranje Srpske republike na Kosovu, kakva postoji u BiH.

„Kosovo neće dozvoliti neku vrstu Republike Srpske na Kosovu. Nemam volje da se mešam u dogovor da se nadoknade gubici Srbije u Miloševićevom režimu, već da poboljšam živote kosovskih Srba. Nadam se da će Brisel to ceniti i da ćemo postići pravno priznat sporazum, usredsređen na međusobno priznavanje“, naveo je Kurti.