18:08

21.09.2022

18:08

21.09.2022

Jeton Musljiu / RTKlive

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekatarina Trendafilova izjavila je da se od proleća naredne godine očekuje početak suđenja bivšem predsedniku Hašimu Tačiju i ostalim optuženima Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Ona je rekla da je planirala da dođe na Kosovo kako bi se informisala o radu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Ali kada je videla da će biti protesta zbog njene posete, planirane za danas (sreda) u Gnjilanu, odlučila je da medijsku konferenciju održi onlajn.

Tako je Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća, ispričala o 19 odluka donetih od strane Apelacionog suda i još 8 odluka Vrhovnog suda, koje deluju u okviru Specijalizovanih veća.

Trendafilova je podsetila na to da se optuženima sudi za zločine koje su navodno počinili pojedinačno i da nisu optuženi kao organizacija.

Ona je rekla da je svesna kritika upućenih Specijalizovanim komorama, da to pripada njenom radu, kao i da mnogi drugi uopšte ne veruju u mandat ove institucije.

Za sve ove nedoumice i dileme dala je odgovor.

“Kao sud, mi se ne bavimo političkim odlukama i ne uključujemo se u rasprave o pitanjima ili predmetima koji su obrađeni.

Trendafilova je podsetila da su oni tu da ispune svoj zakonski mandat.

“Ovo je bila svrha moje posete Kosovu, da obavestim šta se do sada desilo u Specijalizovanim komorama”.

Ona je obećala da će se obavezati da sve bude transparentno i otvoreno.

“Glavni razlog moje posete Kosovu bio je susret sa novinarima, kolegama i civilnim društvom i da otvoreno govorim“, rekla je Trendafilova.

“Građani imaju pravo na protest. Ali takođe imamo pravo da se ne mešamo u takve situacije”.

Ona je govorila i o slučaju Saljiha Mustafe, za kojeg je tužilaštvo tražilo 35 godina zatvora.

“Ne bih više o ovom slučaju, ali mogu reći da će sudije u predmetu ispitati sve okolnosti”.

A kada je govorila o slučaju protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, rekla je da je svesna da sudski proces još nije počeo.

Međutim, za njihov dvogodišnji boravak u Hagu, ona to nije smatrala dugim periodom, na osnovu, prema njenim rečima, velikog broja dokumenata koje je potrebno pregledati.

Očekuje se da će do sledećeg proleća biti pokrenut sudski postupak protiv ovih optuženih“, rekla je Trendafilova u odgovoru za RTKlive.

“Postoji razlog zašto je početak sudskog procesa odložen, jer ima četvorica optuženih“, rekla je Trendafilova na pitanje RTKlive da li Specijalizovana veća, koja bi trebalo da se formiraju radi utvrđivanja pravde, čine nepravdu da njih, i kršenje ljudskih prava, jer pritvorenici čekaju dve godine.

Ima razloga, jer kao što sam ranije rekla, ima četvorica optuženih koji su optuženi za više različitih tačaka“, ponovila je Trendafilova.

Na pitanje RTK da se advokati optuženih žale da je tužilaštvo veoma nekooperativno sa njima u pogledu davanja spisa i drugih podataka koji su im potrebni za pripremu odbrane, Trendafilova je rekla da je – „odbrana uputila referencu, a broj stranica uključenih u ceo slučaj je toliki da ih moramo ekspeditivno ispitati, pažljivo poštujući dokaze“.

Ipak, Trendafilova je izrazila poverenje u rad i zalaganje sudija kojima rukovodi.

“Sudija za prethodni postupak radi u svakom trenutku, čak i preskačući praznike i godišnje odmore, ali predmet je veoma obimni“, ponovila je ona, misleći na optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija.

“Ne govorim to kao izgovor, ali ovo je činjenica”.

Ona je navela da su sudije veoma zahtevne i da žele da znaju svaki aspekt materijala.

U sledećem pitanju RTKlive, kako vidi da je Skupština Albanije odobrila rezoluciju kojom se od Saveta Evrope traži da preispita rezoluciju na osnovu koje su formirane Specijalizovane komore, Trendafilova je rekla da ne zna šta bi moglo da se desi.

“Ne govorim ovo da bih izbegla odgovornost, ali zapravo ne znam šta će se dogoditi“, rekla je ona.

“I u mnogim slučajevima sam pomenula da političari treba da budu veoma vešti i obrazovani ljudi u političkim naukama i da svako treba da ima svoj posao“.

Trendafilova je podsetila da su Specijalizovana veća formirana na osnovu izveštaja bivšeg senatora Dika Martija, koji je u osnovi sumnjao da je na Kosovu izvršena trgovina organima.

Međutim, u konkretnim slučajevima niko od optuženih se ne tereti za sumnju, već se sud godinama bavi slučajevima objavljivanja nekih poverljivih dokumenata tužilaštva.

“Međutim, član 1 uredbe o Specijalizovanim komorama govori o pitanjima prethodnog postupka i proceduri mandata Specijalizovanih komora, gde se navodi da se njen rad ne ograničava samo na taj izveštaj“, rekla je Trendafilova.

“Naša snaga je transparentnost i mi smo pošteni. Mi ne izmišljamo stvari".

Upitana da li je zabrinuta zbog dolaska na Kosovo, iz bezbednosnih razloga, ona je rekla da ne brine o tome.

“Ne znam da li ću doći na Kosovo do kraja ove godine, jer i ja imam mnogo posla“, rekla je ona, podsećajući da  „ smo sa svim sudijama radili i tokom praznika“.

Ipak, rekla je da će doći, ali još ne zna kada.

“Naravno da zavisi od okolnosti, ali ja ću ponovo doći na Kosovo, ne želim da me vide kao da želim nekoga da izazovem”.

Trendafilova je na samom kraju navela da nema informacija da tužilac ima spremnu drugu optužnicu za bilo koju osobu, iako je navela da su odnosi sudija-tužilac veoma dobri.

“Ako za nekoga bude podignuta još jedna optužnica, biću obaveštena da imenujem sudiju za prethodni postupak, ali za sada nemam nikakvih informacija“.