21:50

21.09.2022

21:50

21.09.2022

RTKlive

Predsednica specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekatarina Trendafilova po drugi put otkazuje najavljenu posetu Kosovu. Prvi put je obeležen 4. jula, pre više od dva meseca, dok je drugi, koji je trebalo da bude održan danas, otkazan, ali je Trendafilova planirani sastanak održala virtuelno.

Oba puta, da bi se suprotstavila njenoj poseti, planiran je protest Socijaldemokratske partije (SDP) uz podršku organizacija OVK, i to je verovatno bio razlog za otkazivanje poseta.

Ćendron Kastrati, potpredsednik SDP-a, u emisiji RTK Prime rekao je o Specijalizovanim komorama Kosova u Hagu da je reč o političkom i nepravednom sudu, zbog čega su upozorili na proteste zbog dolaska predsednice ovog suda Ekatarine Trendafilove na Kosovo.

„Normalno, ona ne može da prihvati da je sud politički jer onda ne bi bio politički, ali se to podrazumeva gledajući kako smo došli do osnivanja ovog suda. Poznato je da je u početku nama i Savetu Evrope rečeno da je došlo do trgovine organima i da je taj izveštaj usvojen u ovom Savetu, koji je predložio Dik Marti, a onda smo mi kao država Kosovo bili prinuđeni da odobrimo osnivanje takvog suda protiv kojih nemamo mogućnost da bilo šta uradimo čak ni u slučaju kršenja ljudskih prava“, rekao je Kastrati za RTK.

Pomenuo je i činjenicu da je srpska služba htela da ubije Dik Martija , da okrivi ovo društvo, ili bilo koga ko je podržavao OVK.

“Nijedan sud se ne može nazvati pravičnim, koji funkcioniše na principima da sudi samo jednoj etničkoj grupi. Ako ima ratnih zločina, ne treba im suditi na osnovu nacionalnosti samo jedne”, rekao je Kastrati.

Međutim, advokat Tauljant Hodaj je rekao da je pravo Ćendrona i svih građana Kosova koji po zakonu imaju pravo da izraze svoje neslaganje i protest. On je govorio i o nedolasku predsednice Ekatarine Trendafilove na Kosovo.

“Da, kako se sama izrazila, verovatno nije došla zbog stvarnih prepreka. U stvari, dolazila je na Kosovo dva ili tri puta i nije bilo nikakvih problema, ali od trenutka kada su se pojavili suprotstavljeni glasovi i mali protest, ona nije dolazila i sastanke je odrđala online“, rekao je Hodaj.

Novinar Llirim Mehmetaj rekao je da očekuje da će Ekatarina Trendafilova otkazati i ovu posetu.

“Čini mi se da je strategija tog tima koji vodi računa o imidžu Specijalnog da to izgleda ovako u transparentnoj formi, ali ne bi trebalo da bude tako. Jer čak i kada vodimo intervjue, ili kada dobijemo odgovore od Specijalnog suda, oni su odgovori suvim, tehničkim i birokratskim jezikom, ili budu nerazumljivi i obično ništa ne kažu. Možda ni ljudi ne znaju, ali Specijalni sud kasni sa svakim rokom koji su sami odredili. Oni kasne čak godinu i po“, rekao je Mehmetaj.