23:05

21.09.2022

23:05

21.09.2022

RTKLive

Predsednica specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekatarina Trendafilova po drugi put otkazuje najavljenu posetu Kosovu. Prvi put je otkazala zakazanu posetu za 4. jul, pre više od dva meseca, dok je druga, koja je trebalo da bude održana danas, otkazana, ali je Trendafilova planirani sastanak održala virtuelno.

Ćendron Kastrati, potpredsednik SDP-a, u emisiji RTK "Prime" govoreći o Specijalizovanim komorama Kosova u Hagu, kazap je da je reč o političkom i nepravednom sudu, zbog čega su upozorili na proteste zbog dolaska Trendafilove na Kosovo.

Pomenuo je i činjenicu da je srpska služba htela da ubije Dika Martija, da okrivi ovo društvo, ili bilo koga ko je podržavao OVK.

„Nijedan sud se ne može nazvati pravičnim, koji funkcioniše na principima da sudi samo jednoj etničkoj grupi. Ako ima ratnih zločina, ne treba im suditi na osnovu nacionalnosti, s jedne strane”, rekao je Kastrati.

Međutim, advokat Taulant Hodaj je rekao da je pravo Ćendrona i svih građana Kosova koji po zakonu imaju pravo da izraze svoje neslaganje i protest. On je govorio i o nedolasku predsednice Ekatarine Trendafilove na Kosovo.

„Kako se sama izrazila, verovatno nije došla zbog stvarnih prepreka. U stvari, dolazila je na Kosovo dva ili tri puta i nije bilo nikakvih problema, ali od trenutka kada su se pojavili suprotstavljeni glasovi i mali protest, ona nije dolazila i sastanke održavala onlajn“, rekao je Hodaj.

U međuvremenu, novinar Ljirim Mehmetaj rekao je da očekuje da će Ekatarina Trendafilova otkazati i ovu posetu.

„Čini mi se da je strategija tog tima koji vodi računa o imidžu Specijalnog da to izgleda ovako u transparentnoj formi, ali ne bi trebalo da bude tako. Jer čak i kada vodimo intervjue, ili kada dobijemo odgovore od Specijalnog suda, oni su odgovori suvim, tehničkim i birokratskim jezikom, ili nerazumljivi i obično ništa ne pokazuju. Možda ljudi ne znaju, ali Specijalni sud kasni sa svakim rokom koji su sami odredili. Oni kasne čak godinu i po dana“, rekao je Mehmetaj.