20:31

22.09.2022

20:31

22.09.2022

RTKlive

Na onlajn konferenciji juče, jedno od pitanja za Trendafilovu, koje je postavio RTKlive, bilo je kada planira da dođe na Kosovo. „Ne znam, ne verujem da ću doći do kraja ove godine jer i ja imam mnogo posla“, odgovorila je Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Međutim, ona se danas već nalazi u Prištini.

„Naša snaga je transparentnost i mi smo pošteni. Mi ne izmišljamo stvari", izjavila je Ekaterina Trendafilova juče na onlajn konferenciji.

Na osnovu njene izjave i načina na koji je konferencija održana, impliciralo se da ona nije bila na Kosovu.

Međutim, u ovom slučaju izgleda da Trendafilova nije bila iskrena prema kosovskim novinarima.

Na onlajn konferenciji, jedno od pitanja za Trendafilovu, koje je postavio RTKlive, bilo je kada planira da dođe na Kosovo.

Pitanje RTKlive-a glasilo je: Da li planirate da ponovo dođete na Kosovo i ove godine i takođe održite konferenciju sa novinarima kao što ste planirali ili ste odlučili da sve svoje izjave date na ovaj način (online)?

Na ovo pitanje Trendafilova je odgovorila: „Pre svega, reč je o pitanju da li sam bila zabrinuta za svoju ličnu bezbednost. Ne....ne znam, mislim da neću doći do kraja ove godine jer i ja imam dosta posla. Ali samo sam da naglasim da smo sa svim sudijama radili na predmetima i tokom odmora jer je to bio i zahtev svedoka. Ali, naravno, ovo će zavisiti od okolnosti. Naravno da ću ponovo doći, ali ne želim da me neko izaziva. Ali ne, moramo nastaviti sa sastancima, a svrha takvih sastanaka je da se instituciji daju pouzdani podaci o tome koliko prevoda, koliko stranica, koliko poseta je izvršeno u pritvorskom centru, koliko kampanja za podizanje svesti ... Ali naravno da ću doći, ali kada, ne mogu da kažem”, odgovorila je Trendafilova.

Ali, ni 24 sata kasnije, Trendafilova demantuje sebe. Na zvaničnom sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu objavljeno je saopštenje prema kome se Trendafilova nalazi u Prištini.

U saopštenju od 22. septembra (četvrtak) navodi se da se predsednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova, sastala danas sa ministarkom pravde Kosova Albulenom Hadžiju.

„Među temama o kojima se razgovaralo na ovom sastanku bile su aktuelni pravosudni procesi i rad suda, prava optuženih i oštećenih tokom sudskih procesa, uloga ombudsmana i saradnja“.

Štaviše, ističe se da je ona ove nedelje u Prištini, da se sastane sa organizacijama civilnog društva i medijima u okviru Programa za komunikaciju i podizanje svesti.

Ministarstvo pravde Kosova saopštilo je o ovom sastanku jutros u saopštenju za medije.

Trendafilova je konferenciju održala u sredu sa početkom u 10 časova i trajala je do 11.13 časova. U međuvremenu, na Fejsbuk nalogu Ministarstva pravde, oko 11 časova ujutru objavljeno je saopštenje o sastanku ministrke Hdžiu i Trendafilove.

U ovom slučaju ispada da Ekaterina Trendafilova, ne samo da nije bila iskrena prema kosovskim novinarima kada je rekla da neće doći na Kosovo ove godine, već u vreme njene konferencije sa kosovskim novinarima (sreda u 11:00), sa zvaničnim sastancima u Prištini (četvrtak u 10:00), postavlja se pitanje, da li je tokom onlajn medijske konferencije već bila u Prištini.

Zvanično je saopšteno da Trendafilova neće doći u Gnjilane. Povod su bili protesti koji su protiv njenog dolaska najavili veterani SDP i OVK.