23:47

23.09.2022

23:47

23.09.2022

RTKlive

Premijer Kurti je putem objave na svom Fejsbuk nalogu predstavio dosadašnju aktivnost vlade pod njegovim rukovodstvom, dostignuća i izazove sa kojima se suočavao, kao i svoje buduće ciljeve.

Od početka je utvrdio dostignuća u oblasti privrede, gde je, prema njegovim rečima, zabeležen rast od 10,7 odsto, što je najveći rast u regionu. U međuvremenu, u prvom kvartalu ove godine imali smo privredni rast od 4,9%. On je, između ostalog, najavio i paket ekonomskog oživljavanja, pomenući paket suočavanja sa inflacijom, podršku koja je veća od još 350 miliona evra, kao i druge doprinose koji uključuju mnoge slojeve društva: „porodilišta i deca, penzioneri i osobe sa invaliditetom, podrška proizvođačima i izvoznicima, poljoprivrednicima i studentima, nastavnicima i zdravstvenom osoblju, za uštede energije i 13 narodnih kuhinja itd.“

Dalje, premijer Kurti je ukazao na povećanja u carinskoj sferi, prihodi APK-a su povećani za 30,8% i 28%, respektivno, tj. oba skoro tri puta više od rasta bruto domaćeg proizvoda. On je pomenuo i borbu protiv sive ekonomije, kao i šverca.

Dok u oblasti obrazovanja, premijer Kurti je predstavio budžet za obrazovanje od 12%, dajući finansijsku podršku studentima i učenicima, kao i povećanje učešća u „Ranom obrazovanju dece”. On je dalje dodao da je pokretanjem dualnog sistema obrazovanja obrazovanje ušlo u novu fazu gde diploma obezbeđuje posao jer ćemo konačno povezati stručne škole sa tržištem rada.

Pored toga, premijer Kurti je najavio dostignuća u pravosudnom sistemu, gde se „kroz Veting za pravo, Državni biro za konfiskaciju neopravdane imovine i antikorupcijske zakone, reforme koje traže građani u cilju efikasnijeg pravosuđa, a tužilaštva je aktivan u borbi protiv kriminala i ostvarivanju pravde, čime se Kosovo svrstava među prve u regionu po vladavini prava, poboljšanju za 17 mesta u indeksu borbe protiv korupcije i slobodnom napredovanju medija“.

Kao dostignuće ove vlade, premijer Kurti je naveo i prijavu Savetu Evrope, rešavanje svih prepreka viznoj liberalizaciji, kao i pripremu aplikacija za članstvo u EU i NATO programu Partnerstvo za mir.

Premijer Kurti je na kraju, nabrajajući dostignuća i izazove koji nas očekuju kao državu i kao društvo, pozvao da za napredak koji tražimo i za Kosovo o kojem sanjamo moramo svi da radimo bez razlike i sa najplemenitijim ciljevima