10:45

25.09.2022

10:45

25.09.2022

RTKlive

Bivši ambasador i direktor Instituta KIPRED Ljuljzim Peci, komentarišući sporazum potpisan za koordinaciju spoljne politike između ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, rekao je da je Otvoreni Balkan ne može da postane saveznik Putinove Rusije

"Ono što Putin danas radi sa referendumima u gradovima i selima Ukrajine je isto što je Milošević radio ranih 1990. u Hrvatskoj i Bosni“, napisao je Peci na „Fejsbuku“.

Prema njegovim rečima, Srbija je svojim delovanjem ugrozila bezbednost na Balkanu i u Evropi, dok Rusija ugrožava bezbednost i međunarodni poredak.

„Jučerašnje potpisivanje sporazuma između Selakovića i Lavrova pokazuje da su ove dve zemlje iste i da se pravi ciljevi njihove spoljne politike ne razlikuju jedni od drugih, već je njihov izgled u srazmeri sa njihovim vojnim moćima“, rekao je on.

Dodajući da je posle potpisivanja ovog sporazuma krajnje vreme da se i EU i SAD, ali posebno Albanija, razmisle o svojoj politici u odnosu na Srbiju.

„Otvoreni Balkan ne može da postane saveznik Putinove Rusije“, zaključio je Peci.