18:18

25.09.2022

18:18

25.09.2022

RSE

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je 25. septembra da je potpisivanje "plana konsultacija" ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije "udarac" na proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU) na Zapadnom Balkanu.

On je na Tviteru naveo da kao pobornik svih koraka ka evropskoj Srbiji, smatra da je "vest o planiranim konsultacijama između Srbije i Rusije veliki udarac za proces pridruživanja Zapadnog Balkana".

"Da budemo jasni: Rusija se mobiliše da napadne Ukrajinu, državu kandidata za EU. Rusija napada proširenje EU!", poručio je Bilčik.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene potpisanog dokumenta.

Sa snimka se može zaključiti da je Plan konsultacija potpisan u prostorijama ruske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Ovo je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Opozicija u Srbiji osuđuje diplomatski dokument potpisan sa Rusijom

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu.

Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.