22:51

25.09.2022

22:51

25.09.2022

RTKlive

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, u okviru svoje posete Njujorku, bila je  i kod kod spomen obeležja 11. septembra, gde je odala počast žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Predsednica Osmani je rekla da je danas odala počast žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, dodajući da je narod Kosova na strani američkog naroda, protiv terorizma i svakog oblika koji narušava slobodu drugih.

Ceo post predsednice Osmani:

„Nijedan dan ih neće izbrisati iz sećanja vremena“/ Vergilije

Ovaj Vergilijev citat postavljen na prednjoj strani Memorijala 11. septembra je poziv na trajno sećanje.

Više od 3 hiljade života ugašenih u napadu 11. septembra 2001. vraćaju nam sećanje i kidaju savest koliko je sloboda dragocena!

Stepenice preživljavanja, jedini preživeli komad drveta, fotografije nestalih, vatrogasna kola su deo izložbe užasa iz napada 11. septembra 2001. godine.

Prošlost se prepliće sa sadašnjošću, bol sa ponosom, sećanje sa sadašnjošću, neljudsko sa ljudskim.

Iznad svega, svuda američka zastava kao znak opstanka da Amerika i civilizovani svet ne ustuknu pred zlonamernim namerama mračnih sila, koje su protiv slobode.

Prikaz sina američkog vatrogasca, mučan i inspirativan u isto vreme. Oni koji prvi reaguju, prvi koji vide užas, prvi koji osećaju bol i neki od njih su deo bola.

U terorističkom napadu ugašeni su životi ljudi, među kojima i troje Albanaca. Mon Đonbaljaj nije uspeo da uživa u penziji. Istog dana, umesto penzije, dobio je večnost.

Danas sam odal počast žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001. Stojimo uz američki narod, kao i uvek, i odlučne partnere protiv terorizma i svakog oblika koji narušava slobodu drugih. Amerika je oličenje slobode, pa smo uvek zajedno u njenoj odbrani!