09:15

28.09.2022

09:15

28.09.2022

RTK2, Saopštenje

"Danas je dan kada moram da podsetim centralne vlasti, sve relevantne instance, kao i medjunarodnu zajednicu, da na Kosovu postoji i bošnjačka zajednica",  navela je u saopštenju zamenica gradonačelnika opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

Hodžić je čestitala svim bošnjacima i bošnjakinjama na ovim prostorima i šire, Dan Bošnjaka, ističući zabrinutost zbog položaja u kojoj se bošnjačka zajednica nalazi.

“U želji da ovaj za nas istorijski važan datum, 28. septembar, Dan Bošnjaka, obeležimo onako kako dolikuje, upravo zbog lošeg položaja Bošnjaka na Kosovu, nažalost, teško mi je da pronađem smisao bilo kakvog praznovanja i slavljenja” kazala je Hodžić.

Dodala je da sem najsrdačnijih čestitki, ima moralnu obavezu da ukaže na to da je bošnjačka zajednica trenutno jedna od najugroženijih zajednica na Kosovu.

“Danas je dan kada moram da podsetim centralne vlasti, sve relevantne instance, kao i medjunarodnu zajednicu, da na Kosovu postoji i bošnjačka zajednica! Danas ne obeležavamo "Dan". Obeležavamo sve nas koje je na ovom prostoru, a i šire uvek krasilo dostojanstvo, miroljubivost, i poštovanje demokratskih principa. Dragi bošnjaci i bošnjakinje, hvala vam što i u ovako teškim okolnostima, praktično iz senke i dalje  težite ka očuvanju našeg identiteta, negovanju posebnosti i istrajnosti mira i tolerancije. Srećan nam Dan Bošnjaka!"- istakla je Adrijana Hodžić.