14:07

28.09.2022

14:07

28.09.2022

RTK2, Tanja Đokić

Zamenica premijera za pitanja nevećinskih zajednica i ljudska prava Emilija Redžepi gostujući u Jutarnjem programu RTK2 izjavila je da će Dan Bošnjaka biti obeležen nizom manifestacija, dok će svečana akademija biti održana u nedavno otvorenom Bošnjačkom kulturnom centru u Prizrenu.

“Ovo je dan kada govorimo o našem postojanju, identitetu, jeziku i podsećamo druge zajednice i narode da smo ustavna kategorija ,da smo narod koji ima svoju tradiciju, veru, kulturu..”, kazala je Redžepi.

Redžepi je ukazala i na položaj bošnjačke zajednice na Kosovu.

“Kao i kod svih naroda i kod nas je globalni problem loš socijalno – ekonomski status, odnosno velika nezaposlenost ljudi, siromaštvo koje posle pandemije izražajno. Pokušavamo na sve moguće načine da budemo dostupniji našim građanima. Bošnjaci, kao i svi drugi narodi, suočavaju se sa takvim problemima, mi kao Vlada ulažemo napore da pomognemo određenim kategorijama društva i smatram da smo dosta uradili po pitanju finansijkse pomoći samohranim majkama”.

Zamenica premijera za manjine i ljudska prava ukazuje i na značaj novootvorenog Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu.

“Bošnjački centar je mesto gde će imati prostor i civilni sektor, kulturno - umetnička društva, gde će se održavati raznorazne kulturne manifestacije, ali i mesto okupljanja Bošnjaka iz regiona”.