20:12

28.09.2022

20:12

28.09.2022

Glas Amerike

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala - Švarc je u intervjuu za Glas Amerike istakla da je Kosovo posvećeno postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji bi trebalo da rezultira obostranim priznanjem.

Ona je rekla da što pre Srbija prizna realnost sa novom državom Kosovo na Balkanu, to će brže napredovati ka evropskom putu.

"Ne mogu da predvidim kada bi takav sporazum mogao biti postignut. Ono što mogu da kažem jeste da je Kosovo veoma posvećeno postizanju konačnog sporazuma, koji bi rezultirao obostranim priznanjem između Kosova i Srbije. Mogu samo da istaknem potrebu za takvim dogovorom jer vreme ističe. Kosovo je realnost kao nezavisna i suverena država već 15 godina i to je nepremostiva činjenica i za Srbiju", kazala je Gervala.

Ona je govorila i o pitanju liberalizacije viznog režima između EU i Kosova, dok se, kako je kazala, očekuje da će se 13. oktobra Češka, koja je naredno predsedavajuća Evropskom unijom, pozabaviti ovim pitanjem tokom sastanka Evropskog saveta. 

"Kontinuirano smo svakodnevno radili na postizanju napretka po pitanju liberalizacije viza, jer je velika nepravda što građani Republike Kosovo jedini u našem regionu ne mogu da se kreću bez zahteva za vizu i proces apliciranja za vize je izuzetno dug. Dakle, iako je više puta utvrđeno da je Kosovo ispunilo, čak i više nego što je bilo potrebno, kriterijume za viznu liberalizaciju, kredibilitet Evropske unije je u stvari više doveden u pitanje nego što odgovornost pada na našu stranu. Želim da budem optimista u vezi 13. oktobra ali kao što smo praktikovali do sada, ne dajemo predviđanja, ne dajemo datume jer je bilo mnogo pogrešnih predviđanja u prošlosti", naglasila je Gervala.

Gervala je naglasila da će iz Vašingtona otputovati u Strazbur, gde će se početkom oktobra otvoriti nova sednica Parlamentarne skupštine.

"Tamo od maja radimo ne samo sa državama članicama Saveta Evrope, ne samo sa različitim delegacijama već i sa glavnim gradovima država članica kako bismo imali brži proces. Znamo da je ovo proces, prijavljivanje ne znači da automatski postajete član. Znamo da je za države regiona taj proces bio veoma dug, učinićemo sve što je moguće da taj proces skratimo u slučaju Kosova. Bez obzira na odluke koje se donose u Strazburu u ovom prelaznom periodu, mi radimo na Kosovu da unapredimo naše zakonodavstvo, radnje vlade, transparentnost, demokratiju, zaštitu ljudskih prava, proveru u pravosuđu i druge procese, kako bismo što više skratili procese, kao moguće vreme čekanja pozitivne odluke za Kosovo", kazala je ona.