22:53

28.09.2022

22:53

28.09.2022

FoNet/AP

Tri bivša predsednika Albanije i jedan bivši kosovski predsednik posetili su danas nekadašnje komandante Oslobodilačke vojske Kosova, koji se nalaze u holandskom zatvoru do suđenja za navodne ratne zločine, javlja Asošiejted pres.

Njih su posetili bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli i trojica bivših predsednika Albanije Redžep Mejdani, Alfred Mojsiju i Bamir Topi, kao i bivši albanski premijer, a sada poslanik Pandeli Majko.

Pacoli je rekao da žele da pokažu podršku i solidarnost sa njihovom bitkom u odbrani kosovskog rata za slobodu i nezavisnost.

Sud za ratne zločine, naložio je hapšenje petorice bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veselija, koji su negirali optužbe, a samo jednom od petorice je suđeno.

U julu je albanski parlament zatražio od najvišeg evropskog tela za ljudska prava da poništi tu rezoluciju iz 2011. godine i da oslobodi Albaniju i Kosovo od optužbi za trgovinu organima.

Govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle nedelje, albanski premijer Edi Rama rekao je da bi ukidanje te rezolucije „pomoglo da se povrati kredibilitet tako važne međunarodne organizacije kao što je Savet Evrope“.