06:59

30.09.2022

06:59

30.09.2022

Danas

Putin je potpisao ukaze o „priznavanju državnog suvereniteta i nezavisnosti“ oblasti Herson i Zaporožja

U Kremlju će 30. septembra biti održana ceremonija potpisivanja sporazuma o „prisajedinjenju Rusiji“ okupiranih regiona, kao i samoproglašenih DNR i LNR, prenosi Nexta na Tviteru.

„U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti. na referendumu koji je održan 27. septembra 2022. odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti“, navodi se u dokumentu. U drugom ukazu, iste sadržine, govori se o priznavanju suvereniteta i nezavisnosti Zaporoške oblasti.

Danas će Kremlj biti domaćin ceremonije potpisivanja sporazuma o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije – Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Zvaničnici četiri regiona u Ukrajini koji su pod kontrolom ruskih snaga proglasili su pobedu na ilegalnom referendumu za pripajanje Rusiji. Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju referendum, smatrajući da je u suprotnosti s međunarodnim pravom i Poveljom UN.