20:48

01.10.2022

20:48

01.10.2022

RTKlive

Pod predsedavanjem premijera Republike Kosovo, Aljbina Kurtija, Izvršna komisija za zdravstvo je održala svoj treći sastanak. Premijer Kurti je još jednom istakao značaj zajedničkog rada Komisije, za procenu potrebnih kapaciteta za transformaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga.

„Na današnjem sastanku su predstavljene i razmatrane dve studije izvodljivosti u sektoru zdravstva. Prvu studiju, za prištinsku bolnicu, pripremio je ICME, a predstavili su je predsednik opštine Priština Perparim Rama i njegovi zvaničnici. Srugu studiju, za ShSKUK, predstavio je Tomas Vajsman, nemački stručnjak za zdravstvenu ekonomiju, pod naslovom 'Unapređenje fizičke infrastrukture sekundarnih i tercijarnih zdravstvenih ustanova', navodi se u saopštenju.

Kurti je takođe obavestio Komisiju da je na jučerašnjoj sednici Vlade usvojeno Administrativno uputstvo za licenciranje stranih zdravstvenih radnika.

„Usvajanje Direktive imaće direktan uticaj na živote i zdravlje građana. Isto tako, dolazak profesionalaca iz inostranstva omogućiće obuku i kvalifikaciju lokalnih stručnjaka za pružanje drugih usluga u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

On je takođe naglasio da direktiva ne može postići svoj cilj bez konkretnih, brzih i kontinuiranih koraka kako bi se obezbedila njena implementacija.

Premijer je podvukao da je implementacija ove inicijative hitna stvar i da je svaki dan odlaganja izgubljeno vreme.