20:56

01.10.2022

20:56

01.10.2022

S.Milosavljević/RTKlive

Premijer Kosova Aljbin Kurti je putem video poruke na svom Fejsbuk profilu pozvao Albance koji žive u Srbiji da se odazovu popisu stanovništva.

Kurti je u video poruci poručio da se Albanci koji žive u Srbiji "konstantno suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom, a odnedavno i sa deaktivacijom njihovih adresa".

"Kao premijer Republike Kosovo, pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, da se odazovu popisu, da popišu sebe i članove svojih porodica. Odgovorite na pasivizaciju popisom svakog Albanca. Čak i oni koji se privremeno nalaze dijaspori ili na Kosovu. Dokažite odlučno da ste tu", rekao je Kurti.

Dodao je da se u normalnim okolnostima i u zemljama sa razvijenom demokratijom popis stanovništva tretira kao nešto prirodno, međutim, kako je naveo, Srbija nije demokratska država.

U Srbiji je 1. oktobra počeo popis stanovništva, a samim tim i popis stanovništva u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Predstavnici albanskih političkih subjekata i Albanskog nacionalnog saveta u Srbiji pozvali su Albance da učestvuju u popisu stanovništva u Srbiji.

Na osnovu procena međunarodne zajednice, u Srbiji živi oko 60.000 Albanaca, uglavnom u tri opštine na jugu, koje su poznate i kao Preševska dolina