21:57

01.10.2022

21:57

01.10.2022

Nova S

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je preko potrebno da Srbija diverzifikuje svoje izvore energije.

„Amerika i Srbija ovih dana imaju mnogo tema za razgovor, pa smo tako razgovarali o raznim stvarima. Razgovaralo se o energetici, važno je da se uhvatimo u koštac sa energetskom krizom koja je zahvatila čitav svet. Između ostalog i o Ukrajini. Možda se ne slažemo o svemu, ali smo spremni da razgovaramo“, naveo je ambasador Hil za Novu S.

Američki ambasador je rekao i da je njegov posao da se potrudi da srpska vlada razume kakav je stav Vašingtona, ali i da shvati stavove Beograda.

„Naravno da Srbija ima alternativne izvore energije. Pitanje je samo koliko brzo se mogu staviti u funkciju. Može se reći da Srbija previše zavisi od ruskih energenata. Poslednjih meseci smo uvideli da Rusija nije posebno pouzdan izvor energije i Rusi kombinuju politiku i isporuku energenata. Srbiji je preko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije i mi bismo želeli da budemo deo tog procesa“, istakao je Hil, prenosi Nova.rs.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ambasador SAD kaže da „nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hil kaže:

„Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala pre 23 godine, u bilo kojoj meri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dve situacije“, objasnio je Hil.

Hil se osvrnuo i na Putinov stav o Kosovu.

„Ja mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susedima“, kaže Hil.