22:10

01.10.2022

22:10

01.10.2022

RTKlive/Snežana Milosavljević

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svečlja, u video obraćanju na srpskom jeziku, pozvao je građane na severu da preregistruju svoja vozila na RKS tablice (Republika Kosovo) i upozorio da posle isteka roka, odnosno, 31. oktobra, neće moći da upravljaju vozilima sa tablicama koje izdaju srpski organi.

Kazao je i da je dvomesečni proces koji se završava 31. oktobra poslednja šansa za preregistraciju vozila na RKS. 

Svečlja je dodao i da ovaj proces preregistracije nudi velike pogodnosti.

"Ovaj proces nudi velike pogodnosti, počev od registracije vozila starijih od 10 godina kao i izuzeća od carinske takse, administrativne takse u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremanje sa sertifikatom o registraciji vozila", poručio je Svečlja i dodao da je od sada moguća registracija u svim centrima za registraciju vozila bez obzira na prebivalište.

"Zalažemo se za uspešan završetak ovog procesa do 31. oktobra 2022. godine. Stoga vas pozivamo da ovu priliku iskoristite bez gubljenja vremena. Nakon ovog datuma, vozila sa nelegalnim tablicama neće moći da saobraćaju na teritoriji Republike Kosovo, kao ni na graničnim prelazima", kazao je Svečlja.

On je na kraju u svom video obraćanju istakao da sloboda kretanja, ravnopravnost ali i vladavina prava na Kosovu, bez razlike, ostaju prioritet.

"Pozivamo vas da do 31. oktobra koristite ove pogodnosti i vratite nelegalne registarske tablice na legalne RKS tablice", zaključio je Svečlja. 

Od kako je pre mesec dana stupila na snagu odluka Vlade o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, samo je devet vozila prešlo na RKS, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a su dodali i da je od ukupnog broja vozila, sedmoro vlasnika automobila srpske nacionalnosti.

U Administrativnom uputstvu MUP-a, za preregistraciju vozila na RKS registarske oznake, za vlasnike vozila sa PR, KM, PZ, GL, PE, UR i ĐA, potrebna su sledeća dokumenta:

  • Originalna potvrda o registraciji vozila, Potvrda o tehničkoj ispravnosti (u slučajevima kada ne postoji potvrda o registraciji sa važećim rokom);
  • polisa osiguranja;
  • Identifikacioni dokument Republike Kosovo;
  • važeća vozačka dozvola i
  • dokaz o uplati putne i ekološke takse.