16:05

19.11.2022

16:05

19.11.2022

Anamari Repić, RTK/Beograd 

Ako se fokusiramo na prave informacije možemo uspeti kao javni servisi koji se suočavaju sa brojnim izazovima, izjavio je na skupu u Beogradu generalni direktor RTK-a Škumbin Ahmetdžekaj.

Generalni direktor RTK-a Škumbin Ahmetdžekaj izjavio je da pored stalnih izazova sa kojima se javni servisi suočavaju, kao što su stabilne finansije, prelaz na nove tehnologije i platforme, fokus treba usmeriti ka pravim informacijama i sadržaju prilagođenom mladima. 

Ahmetdžekaj je ovo rekao u Beogradu na forumu “Za hrabre nove medije”, koju je organizovala Dojče Vele Akademija i misija OEBS-a u Srbiji. Kako je naglasio, danas kada politika dominira javni servisi treba da se fokusiraju na svoju misiju, da budu servis svih građana i uzrasta. 

“RTK je uspostavio standard poverenja i saradnje, dok su reforme počele. Tri ključne reči budućnosti RTK-a su tranformacija, nove ideje i nova lica”, poručio je on.

Prema njegovoj oceni, jedan od glavnih uspeha RTK-a su raznovrsni programi na jezicima zajednica, integrisana redakcija, kao i razmena sadržaja. 

“Kao javni servis preuzeli smo ulogu da pojačamo ovakvu vrstu saradnje i integracije zajednica”, rekao je Ahmetdžekaj, navodeći da je takva raznovrsnost odraz samog Kosova. 

Razgovarajući sa dopisnicom RTK-a u Beogradu, Ahmetdžekaj je ukazao da uloga javnih medija na Kosovu i u regionu, treba da bude nešto više od predstavljanja vesti. 

“To znači da mi imamo značajnu misiju, naša misija je pre svega fer i nepristrasno informisanje, koje, međutim, u mnogim zemljama nedostaje, kako sam i rekao na forumu”, rekao je on dodajući da je s dolaskom u Beograd uporedio medijske programske sadržaje.

“Na putu za Beograd usput smo testirali signal Radio Kosova, u koji smo investirali, i slušao sam vesti na srpskom jeziku, uglavnom se govorilo o zapošljavanju, mladima i slično. Ali, danas gledajući TV kanale, konkurenciju u Beogradu, kako bih saznao o čemu se izveštava, bilo mi je šokantno jer je subota i u svim emisijama su dominirale političke teme, u nekom obliku sa ratnohuškačkim porukama. Zato smatram da je za javne medije važno da nema ovakvog pristupa, jer na ovaj način ne pomažemo nikome”, rekao je Ahmetdžekaj.

Kako je kazao javni servis su namenjeni svim građanima, i njima odgovaraju jer ga oni i plaćaju, bilo putem skupštine ili direktnim taksama. I pored izazova nestabilnih finansija, administrativnih prepreka, RTK ulazi u fazu budućnosti kroz reforme od tehnologije do programa, istakao je direktor javnog servisa Kosova. 

Ahmetdžekaj smatra da će na tom putu ključno pitanje biti kako sadržaje približi mladima i kako ih uključiti u stvaranje programa.

“Izazovi su veliki, ali glavna stvar ostaje da ponudimo više programa za mlade koji treba da osete da su deo društva i da se njihov glas čuje”, rekao je on dopisnici RTK-a.

Predstavnici medija, medijskog tržišta, nevladinih organizacija mladih, aktivisti, tokom dva Foruma razgovarali su o tradicionalnim i neformalnim novim medijima, o pristupu istih ka mladima, kao i o pojavi lažnih vesti, ali i drugim medijskim temama koje su važne mladima.

Ovaj forum je okupio učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana i Evrope koji se na različite načine bave medijima.