16:25

21.11.2022

16:25

21.11.2022

RSE, RTKlive

16:45 -  Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je za kosovsku stranu neprihvatljiv predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice i da Srbija ne proizvodi nove KM tablice, uz koji je i deo da se zalaže za konačni sporazum za normalizaciju odnosa dve zemlje.

„Predlog je bio da ukinemo kazne i nastavimo samo sa opomenama, a sa druge strane Srbija treba da prestane da izdaje, proizvodi i izdaje registarske tablice u Srbiji sa akronimima Kosovo. Za nas to nije prihvatljivo, ako to nije propraćeno onim za šta smo pozvani, odnosno hitno da se obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa“, naglasio je Kurti.

Štaviše, šef Vlade Kosova je rekao da je u predlogu koji su im dali za zajedničku izjavu, Borelj i Lajčak, rok je bio čak do marta 2023. godine.

"Tako da dolazimo ovde u Brisel da se dobro dogovorimo na novi kurs za sporazum koji je postignut pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici EU, u ovom slučaju visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, praktično odustali od ovog roka marta 2023. ali i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ovo sa žaljenjem govorim jer su oni sami predložili mart 2023, a sa druge strane, predlog je takođe iz EU“, dodao je Kurti.

On je naglasio da je Borelj, kada su bse sastali u Parizu u okviru Mirovnog foruma, rekao da taj predlog nije francusko-nemački, već da je predlog EU koji podržavaju Francuska i Nemačka.

„Danas sa žaljenjem kažem da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Spreman sam da dolazim ovde da održavam sastanke uvek sa istom strukturom i redosledom, konačan dogovor sa punom normalizacijom odnosa u čijem centru je obostrano priznanje i aktuelna pitanja koja su različite prirode, kao što je pitanje tablica, ali jedno bez drugog ne može. Ne možemo biti neodgovorni da se ne bavimo aktuelnim temama, ali ne možemo da se pretvorimo u državne vrhove koji se bave samo pitanjima registarskih tablica, a ne razgovaraju o normalizaciji odnosa. Zato smo u ovoj situaciji u kojoj smo sada. Nadam se da će EU smoći snage da stane iza sopstvenog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, posle 8 sati razgovora na 6 sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor“, zaključio je Kurti obraćanje novinarima u Briselu.

16:21 - Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da u ponedeljak na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor oko registarskih tablica. "Na dogovor nije pristao kosovski premijer", rekao je Borelj. EU sada od Kosova jasno traži da odustane od kazni, a od Srbije da ne izdaje više tablice.

"Nakon mnogo sati razgovora dve strane se nisu dogovorile o rešenju danas. Mislim da je ozbiljna odgovornost za neuspeh i bilo kakvu eskalaciju narednih dana. Presednik Vučić je prihvatio, ali premijer Kurti nije", naveo je Borelj.

Zatražio je od dve strane da odmah ispune dva zaheva Brisela:

"Očekujem da Kosovo odmah obustavi narednu fazu odluke oko tablica, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica", rekao je Borelj.

Vučić nakon sastanka u Briselu: Nema dogovora

15:33 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da nije postignut dogovor na sastanku u Briselu, na koji je Evropska unija (EU) pozvala njega i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin Kurti) zbog krize oko registarskih tablica. Vučić je nakon izjave novinarima otišao iz sedišta EU u Briselu, a kosovski premijer Kurti nastavlja konsultacije sa evropskom stranom.

Vučić je naveo kako će Srbija poslušati savet visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, "koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice".

"Mi ćemo poslušati i videćemo šta će uraditi druga strana. Svima je jasno ko je želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije. Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani", rekao je Vučić.

Naveo je kako će sačekati i izjavu evropskog šefa diplomatije Žozepa Borelja (Josep Borrell), te ustvrdio da dogovor nije postignut iz njemu "nejasnih razloga". Naveo je kako je "srpska strana bila potpuno konstruktivna", te prihvatila "i deset puta menjane tekstove", ali da "albanska nije bila spremna".

"Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. To je sve vreme kamen spoticanja, što neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano i što je dogovoreno, već bi želeli da se primenjuje nešto što nije ni razgovarano. Hoću narodu na Kosovu da kažem da ćemo biti uz njih i da će njihova država uvek bez obzira na sve biti uz njih", rekao je još novinarima u Briselu nakon sastanka.

Navodeći da želi da "saberem utiske", najavio je da će se "uskoro obratiti narodu".

"Pred nama su besane noći i mnogo teških dana", izjavio je Vučić.

U Briselu od jutros traje sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem i Vučićem

13:35 - U Briselu od jutros traje hitan sastanak u okviru dijaloga Kosova i Srbije na koje je pozvala Evropska unija (EU) radi krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti). Nakon toga, usledio je oko 9 sati razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle odvojenih razgovora počeo je zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu na sastanku osim Borelja predstavlja i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Sastanak je potrajao i mada se očekivala konferencija za novinare oko podneva, kako je najavljeno na televizijskom kanalu evropskih institucija, još nema izjava niti saopštenja.

U međuvremenu su neki portali u Srbiji objavili kako Vučić navodno nije pristao na ono što je predloženo kao rešenje. Za ove navode nema nikakvih potvrda.

Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem i Vučićem u Briselu

U Briselu se jutros odvijaju hitni sastanci u okviru dijaloga Kosova i Srbije na koje je pozvala Evropska unija (EU) radi krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti). Nakon toga, usledio je nešto iza 9 sati razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U ovom trenutku započeo je zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

9:27 - Evropski šef diplomatije Borelj se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao prvo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Nakon toga, usledio je nešto iza 9 sati razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između EU, Srbije i Kosova, a evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

8:20 - Evropski šef diplomatije se u ovim trenucima sastaje sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu. Potom će, prema najavi, obaviti razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega se očekuje zajednički sastanak.

Vučić i Kurti trebalo bi da se sastanu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Susret je najavljen za osam časova ujutru, s tim što će, prema već utvrđenoj praksi, šef evropske diplomatije Žozep Borelj prvo imati odvojene razgovore sa premijerom Kosova odnosno predsednikom Srbije, nakon čega sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između Evropske unije (EU), Srbije i Kosova.

Evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

'Hitan sastanak' usred 'najozbiljnije krize od 2013. godine'

EU je u saopštenju ocenila da se radi o "hitnom sastanku" u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Naime, susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 evra za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Kosovska policija je, međutim, u nedelju saopštila da će sa naplatom kazni početi od utorka 22. novembra.