19:28

23.11.2022

19:28

23.11.2022

Aleksandra Nicić, RTK2

Više stotina žena iz četiri opštine na severu Kosova prošetalo je glavnom ulicom u Severnoj Mitrovici, nakon čega su uputile zahteve Međunarodnoj zajednici da reaguje i reši novonastalu situaciju na severu Kosova.

Ni kiša nije sprečila nezadovoljne žene sa severa Kosova da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog  novonastale  situacije oko registarskih tablica. Upućujući kritike Prištini od Međunarodne zajednice zatražile su da se obezbedi sigurna budućnost  njihove dece.

“Obracam se svim Međunarodnim institucijama koje su po Rezoluciji 12:44 ovde na našim prostorima, KFOR-u,UNMIK-u,EULEX-u , obraćamo se ambasadorima Kvinte , da pomognu,da učine nešto, sa oslušnu sve ovo što danas imamo da im kažemo da i naša deca nisu različita nego li njihova i u njihovim zemljama i moraju da čuju naš glas. Isto tako sa ovog skupa  želim da pozdravim svu našu braću i sestre južno od Ibra”, kaže načelnica Službe za promociju zdravlja i naučnoistraživačku delatnost u mitrovičkom Kliničko-bolničkom centru  Gordana Savić.

Žene su bile složne i zatražile samo jedno “Mir”.

"Mi svi želimo da živimo u miru, neka naša deca žive u miru i rastu u slobodi. Zato budimo jedinstvene i nemojmo se plašiti, nego  se kao lavice boriti za svoju  decu i za njihov život  ovde na Kosovu", poručila je  Ana Vuković iz Zvečana, majka jedanaestoro dece.

 “Šaljemo poruku mira i molitvu Gospodu  da nas čuva i da  podari mir. Da vam prenesem podršku  sa juga iz Kusca kod Gnjilana ,  iz Gračanica iz svakog drugog mesta sa Kosova  gde žive naši Srbi”, kaže  Upravnica narodnih kuhinja „Majka devet Jugovića“ Svetlana Stević.

Na engleskom  se u ime  studentkinja obratila prisutnima Jovana Šmigić.

„Da li znate koliko je teško učiti uz zvuk sirena, učiti u strahu da će vam specijalci prekinuti učenje. sva deca imaju pravo na obrazovanje i pravo na budućnost i dok naše kolege širom sveta razmišljaju o karijerama mi smo primorani da razmišljamo kako da zaštitimo svoja osnovna ljudska prava “, rekla je Šmigić.

U toku protesta na mostu su bili pripadnici Euleksa, a skup je protekao bez incidenata.