22:38

23.11.2022

22:38

23.11.2022

RTKlive

(Ažurirano) Nakon postizanja sporazuma Kosova i Srbije o registarskim tablicama, reagovao je predsedavajući specijalnog izaslanika EU u dijalogu Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak.

On je u objavi na svom Tviter nalogu o zasluguma za ovaj sporazum o registarskim tablicama, kao i za početak pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Kosova i Srbije, zahvalio obe strane i SAD.

"Hvala večeras Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću, na konstruktivnom zalaganju", napisao je Lajčak, da bi nastavio sledećom zahvalnošću.

"I veliko hvala Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na dragocenoj podršci!“, napisao je Lajčak.

Bisljimi: Sada slede razgovori za punu normalizaciju 

(Ažurirano) Nakon postizanja sporazuma Kosova i Srbije o registarskim tablicama, reagovao je zamenik premijera Kosova, ujedno i glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

On je u objavi na Tviteru naglasio da bi nakon današnjeg dogovora trebalo da se nastave intenzivni razgovori.

„Posle današnjeg sporazuma, moramo da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu Evropske unije, koji podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa“, napisao je Bisljimi.

Upravo je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, najavio da je sporazumom predviđeno da Srbija prestane da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo da obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Dogovor: Srbija ne izdaje registarske tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

U drugom postu na svom Tviter nalogu, Borel je ukratko izneo suštinu sporazuma.

„Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova i Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“, napisao je Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

„Pozvaću stranke narednih dana da razgovaraju o narednim koracima“, objasnio je on, zahvalivši se specijalnom izaslaniku za dijalog Kosovo-Srbija, Slovaku Miroslavu Lajčaku, kao i „stranama na njihovom trudu“.

Dogovor o registarskim tablicama postignut u Briselu

Vest je saopštio Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

On je na Tviteru napisao "imamo dogovor!"

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, složili da preduzmu mere kako bi izbegli eskalaciju i da se u potpunosti fokusiraju na predlog za normalizaciju odnosa“, napisao je Borel, ne iznoseći dalje detalje.

Međutim, očekuje se da će drugi detalji biti saopšteni u narednim satima.