12:30

26.11.2022

12:30

26.11.2022

RTKlive

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je od danas (26. novembra) počeo period prijave za registraciju za glasanje van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama: Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Najavljuje se da rok za prijavu za ovaj period isteći 30. novembra 2022. Tokom ovog perioda građani Kosova koji žive van Kosova, prema CIK-u, mogu podneti zahtev za registraciju za glasanje putem pošte za vanredne izbore za gradonačelnika u ovim četiri opštine.

Takođe, CIK saopštava da se „mogu prijaviti oni koji nemaju državljanstvo Republike Kosovo, ali imaju pravo da budu državljani Republike Kosovo, po Zakonu o državljanstvu”.

„Svi detalji za period prijave za registraciju kao birač van Kosova objavljeni su na sajtu CIK-a vvv.kkz-ks.org (Usluge CIK-a > Usluge za birače > Glasanje putem pošte) ili na direktnom linku: https :/ /kkz-ks.org/sherbimet-per-votovalitet/votimi-me-poste/“, saopšteno je iz CIK-a.

Iz Centralne izborne komisije navode da ohrabruju sve građane sa biračkim pravom, koji žive van Kosova i koji ispunjavaju relevantne zakonske kriterijume - da iskoriste svoje pravo da se registruju kao glasači van Kosova i da potom, nakon registracije, glasaju do pošte tokom perioda, koji počinje 9. decembra i završava se prijemom glasačkih listića 16. decembra.