11:53

27.11.2022

11:53

27.11.2022

RTKlive

O zajedničkim dostignućima govorio je i premijer Kosova Aljbin Kurti u svom pozdravnom govoru na zajedničkoj sednici Skupštine Kosova i Albanije, organizovanoj u čast 110. godišnjice nezavisnosti Albanije.

Prema njegovim rečima, vlade Kosova i Albanije ne treba da se sastaju samo na praznicima, već da češće rade zajedno i prihvataju kritike jedni od drugih.

„Trebalo bi da budemo češće zajedno, ne samo na proslavama. Moramo da delimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Albanija je danas napravila velike korake napred, članica je NATO-a, počela je pregovore sa EU i napredovala je u mnogim oblastima.

„Želimo da uspesi Albanije ne prestaju, već da se samo povećavaju svakim danom, uveren sam da kao što smo mi srećni, Albanija je srećna i zbog Kosova“, rekao je Kurti.

„Imamo zajednički bukvar i radi se na zajedničkom enciklopedijskom rečniku. Ujedinili smo tržišta rada i radimo na objedinjavanju carina, radimo na povezivanju luke Drač sa Suvom lukom Priština i železničkom linijom Drač-Priština“, rekao je Kurti.

Konjufca: 28. novembar dan svih Albanaca 

Uz intoniranje albanske himne i himne Kosova, u Tirani je počela zajednička sednica  parlamenta Albanije i Kosova povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije.

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Gljauk Konjufca je u svom pozdravnom govoru rekao da je 28. novembar dan svih Albanaca i da obe zemlje imaju zajedničke aspiracije ka EU.

„Kada smo bili ugnjetavani i pod jugoslovenskim terorom, naš nepobedivi narod je održala u životu čvrsta veza sa 28. novembrom i ljubav prema naciji i našem albanskom jeziku. Put je bio dug i nimalo lak za naš narod. Prvi je bio dolazak demokratije u Albaniju i oslobođenje Kosova“, rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, Albanija je danas članica NATO-a i zemlja kandidat za EU, dok Kosovo pretenduje na ulazak u EU. Dve zemlje su ruku pod ruku u dubokom i trajnom prijateljstvu SAD.

„Slavni oslobodilački rat našeg naroda uklonio je srpskog okupatora sa Kosova i to je otvorilo put proglašenju nezavisnosti Kosova".

Nikola: Što više koordiniramo, to više napredujemo

Predsednica Skupštine Republike Albanije Ljindita Nikola je u svom pozdravnom govoru rekla da je ovo blagosloven dan i da albanska zajednica u regionu treba više da sarađuje na stvaranju ne samo bolje budućnosti za Albance već i za ceo region. .

 „Danas je lep i nezaboravan dan, prvi put smo zajedno da proslavimo podizanje zastave. Nekada, čak ni kao san, ovaj trenutak nije mogao da nam se ukaže zbog prepreka istorije. Danas su Albanija i Kosovo dve nezavisne države sa velikim prijateljima i saveznicima i sa zajedničkom težnjom ka Briselu”, rekala je Nikola, prenosi rtsh.al.

Prema njenim rečima, izazovi Albanaca su zajednički i pred njima su zajednički projekti.

„Što više koordiniramo, to više napreduje albanska zajednica na Balkanu. Što je albanska zajednica stabilnija, to će Balkan i Evropa biti stabilniji. Naše dve skupštine moraju da doprinesu u oblasti zakonodavstva za bolji život“, kazala je Nikola.

Spiropali: Zastava EU će se vijoriti sa obe strane Drina

Državna ministarka za odnose sa parlamentom Elisa Spiropali je tokom govora u Skupštini rekla da će se zastava EU vijoriti u Albaniji i na Kosovu. Spiropali je dodao da je vizni režim na Kosovu apsurdan i da će Albanija biti jedan od najglasnijih zagovornika Kosova za liberalizaciju viznog režima.

„Albanija je bila i biće jedan od najglasnijih zagovornika Kosova za liberalizaciju viznog režima. Čini se da se region obračunao sa ratom, ali mir nikada nije ravnoteža. Moraju jasno da svedoče da će se uskoro evropska zastava vijoriti na obe obale Drina. Za nas je ovo jedino rešenje”, rekla je Spiropali, prenosi rtsh.al.

Počela zajednička sednica skupština Albanije i Kosova.

Povodom obeležavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, danas je u Tirani počela zajednička sednica Skupštine Kosova i Albanije.

Poslanici Skupštine Kosova pre početka sednice ušli su u zgradu Skupštine Republike Albanije, gde cse očekuje početak zajedničke sednice.

Danas zajednička sednica parlamenta Albanije i Kosova u Tirani

Povodom obeležavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, danas će u Tirani biti održana zajednička sednica skupština Kosova i Albanije

U nedelju, 27. novembra, od 10 časova, poslanici Kosova i Albanije okupiće se u albanskom parlamentu na obeležavanju 110. godišnjice nezavisnosti Albanije.

Na ovom sastanku poslanicima će se obratiti predsednica Skupštine Republike Albanije Ljindita Nikola i predsednik Skupštine Republike Kosovo Gljauk Konjufca.

Nakon njih je predviđeno da govore premijeri Albanije Edi Rama i Kosova Aljbin Kurti.

Nakon toga u planu su i druge kulturne aktivnosti, saopšteno je iz Kancelarije za medije Skupštine Kosova.