08:57

02.12.2022

08:57

02.12.2022

RTKlive

I danas se u Specijalizovanim većima nastavlja žalbena sednica u slučaju Gucati i Haradinaj.

Odbrane Gucata i Haradinaja su tokom jučerašnjih podnesaka još jednom istakle razloge za žalbu na presudu, tražeći da se ona odbaci i zameni osuđujućom presudom.

Ako budu proglašeni krivima, oba tima odbrane traže smanjenje kazne. Žalbena sednica biće nastavljena danas u 09:30 časova.

„Predmet se odnosi na krivična dela protiv sprovođenja pravde iz člana 15. stav 2. Zakona o specijalizovanim većima i kancelariji specijalizovanog tužioca. Prema optužnici, najmanje od 7. do 25. septembra 2020. godine, Gucati i Haradinaj, odnosno predsednik i potpredsednik Organizacije boraca Oslobodilačke vojske Kosova, neovlašćeno su obelodanili podatke zaštićene Zakonom o specijalizovanim većima, među kojima su i identifikacioni podaci nekih mogućih svedoka“, saopšteno je iz Specijalizovane komore navode.

Presuda je objavljena 18. maja 2022. Obojica optuženih oglašeni su krivim i osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra.

"Gucati i Haradinaj podneli su najave žalbe, dok je ZPS saopštio da ne namerava da uloži žalbu na prvostepenu presudu“, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.