09:03

02.12.2022

09:03

02.12.2022

RTKlive

Posle šokantnog događaja ubistva trudnice, predsednica Vjosa Osmani sazvala je za danas sednicu Saveta za demokratiju i ljudska prava.

Na ovom sastanku, na kome će učestvovati svi institucionalni lideri, očekuje se iznošenje konkretnih stavova o merama koje se moraju preduzeti da bi se sprečio fenomen ubistava devojaka i žena na Kosovu.

Osmani je za RTK rekla da se kao država i društvo suočavamo sa ozbiljnim izazovom, jer se femicid hitno mora zaustaviti i ne treba ga tolerisati.

„Pored institucionalnih lidera, na ovom sastanku će učestvovati i rukovodioci pravosudnih i bezbednosnih institucija, predstavnici civilnog društva, nezavisnih institucija. Na dnevnom redu su dve konkretne tačke: prvo, svaka institucija treba da ima svoj doprinos u vezi sa nedostacima koji postoje u našem sistemu zaštite života devojčica i žena, i drugo, donećemo konkretne zaključke i zaključke kako da što hitnije sprečimo ove akte nasilja i ovaj femicid. Veoma se nadam da će svaka od institucija Kosova izaći sa spiskom konkretnih akcija koje će pod okriljem Saveta za demokratiju i ljudska prava, koji će nadgledati njihovo sprovođenje, shvatajući izuzetno ozbiljnost ove situacije. šokantno za celo društvo i našu zemlju. Mi smo kao država i društvo suočeni sa ozbiljnim izazovom, jer femicid hitno mora biti zaustavljen i ne sme se tolerisati“, rekla je Osmani za RTK.