13:48

02.12.2022

13:48

02.12.2022

RTKlive

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, ugostio je Odbor preduzeća Trepča Sh.A., kojim su predsedavali Bahri Hiseni i zamenik izvršnog direktora preduzeća Trepča D.D., Enis Abdurrahmani, kako bi razgovarali o dosadašnjem radu i sledećim koracima.

Sa prosečnom platom od 805 evra za rudare, Trepča je među ključnim poslodavcima u oblastima u kojima posluje.

Poznato je da je pored početka uplate penzijskih doprinosa radnika po prvi put posle mnogo godina, u okviru šeme radne prakse, Trepča angažovala 210 zaposlenih i uskoro planira da otvori nova radna mesta za osvežavanje radne snage. .

„Tokom 2022. godine Trepča je uspela da smanji rashode, poveća prihode i poveća kapitalne investicije iz sopstvenog budžeta. Troškovi zarada i poslovni rashodi smanjeni su za 9 odsto, odnosno 18 odsto, prihodi od prodaje olovno-cink koncentrata povećani su za 23 odsto, dok su kapitalna ulaganja iz sopstvenog budžeta za 2022. povećana za 20. Zahvaljujući pažljivom planu, kompanija je ove godine uštedela više od 1800 MVh energije u odnosu na prethodni period, iako se suočila sa povećanom cenom međunarodnog energetskog tržišta%“, saopšteno je iz kabineta premijera za informisanje.

Za održivi oporavak preduzeća, Trepča planira sledeće korake uz podršku Vlade, kao što su prodaja otpada u vrednosti desetina miliona evra i kapitalna ulaganja u modernu i efikasnu tehnologiju, koja omogućava najbolje korišćenje energije i rude i istovremeno štite životnu sredinu.

Premijer je istakao svoju posvećenost Trepči i rudarima i obećao dalju i kontinuiranu podršku Vlade.

Premijera Kurtija na sastanku su pratili ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i zamenik ministra ekonomije Getoar Mjeku.