15:58

02.12.2022

15:58

02.12.2022

RTKlive

Oni koji su nezadovoljni Ustavom Republike Kosovo treba da imaju teret dokazivanja i argumentacije i da nam pokažu šta nije u redu, a šta nije dovoljno. Ovo je izjavio premijer Aljbin Kurti na pitanje o izjavi američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila.

Hil je u intervjuu za srpske medije rekao da više neće biti dogovora sa Srbijom bez rešavanja pitanja kolektivnih prava kosovskih Srba.

„Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, nemam novi odgovor, ali naravno u četvrtom poglavlju opšteg okvira sporazuma koji smo predstavili 18. avgusta u Briselu, tamo sam rekao da će se razmatrati sve sporazumi koji su postignuti u Briselu i njihovo tumačenje, ali to ne može biti prvo poglavlje i ne može biti najvažnije i prioritetno jedno od 33 sporazuma“, naglasio je Kurti.

On je ove izjave dao nakon posete HANDIKOS-u povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Kurti je rekao da Vlada Kosova želi i mora da poštuje prava manjina.

„...ali ponavljam da oni koji žele nešto drugačije od onoga što je predviđeno Ustavom Republike Kosovo moraju da pokažu kako je Ustav Kosova pogrešio“, dodao je on.

Kurti nije želeo da komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je šefa kosovske izvršne vlasti nazvao „terorističkom prljavštinom“.

Šef Vlade je rekao da govori samo o stavovima i idejama, te o međusobnim dogovorima i nesuglasicama, ali ne i o stepenu obrazovanja šefa države našeg severnog suseda.