17:29

02.12.2022

17:29

02.12.2022

RTKlive

Premijer Aljbin Kurti reagovao je nakon odluke Osnovnog suda u Prištini kojom je suspendovana odluka Vlade Kosova o smanjenju plata sudijama i tužiocima. On je rekao da je pravosuđe kada je reč o sopstvenim platama veoma efikasno za razliku od mnogih slučajeva koji čekaju na rešavanje.

"Ne možemo da se bavimo odlukama koje donosi pravosuđe...ali je šteta što se pokazuje brzina i efikasnost kada oni imaju svoj interes, uski interes“, naglasio je Kurti posle posete Hendikosu.

Premijer je prokomentarisao i odluku o smanjenju plata, prema kojoj „kada se ljudi naviknu na privilegije, njihova smena deluje nepravedno”.

Premijer Kurti je pomenuo dva zakona za koja se očekuje da će uskoro biti usvojeni, zakon o platama i javnim funkcionerima, koji bi trebalo da reguliše plate na Kosovu. On je prokomentarisao i štrajk sudija i tužilaca, smatrajući ga nepravednim.

Inače, Kurtijeva reakcija dolazi posle odluke Osnovnog suda u Prištini kojom je suspendovana odluka Vlade Kosova o smanjenju plata sudijama i tužiocima. U saopštenju ovog suda se navodi da se "izvršenje odluke Vlade od 23. novembra odlaže dok ovaj organ ne donese konačnu sudsku odluku o ovom pitanju".

Udruženje tužilaca Kosova je 29. novembra tužilo Vladu Kosova, a pored zahteva za ukidanje ove odluke, zatraženo je i određivanje privremene mere do donošenja konačne odluke.

I na dan kada je Vlada donela ovu odluku, Sudski savet Kosova (SSK) odlučio je da smanji rad u sudovima i da obustavi saradnju u bilo kojoj aktivnosti koja se organizuje ili gde su prisutni predstavnici Vlade Kosova.