18:12

02.12.2022

18:12

02.12.2022

Dragana Pajović/RTK2

Odluka o imenovanju Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak je nelegitimna, smatra nekadašnji zamenik premijera Kosova Branislav Stojanović.

Srpska lista najavljuje podnošenje tužbe Ustavnom sudu, a iz Vlade poručuju da je Rašićevo imenovanje u skladu sa Ustavom. Profesor Mazljum Baraljiju napominje da u ovom slučaju trebalo sačekati odluku Ustavnog suda Kosova.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziju je saopštio da imenovanjem Nenada Rašića za ministra Minstrastva za zajednice i povratak nije prekršen Ustav.

"Ustav Kosova daje puna ovlašćenja premijeru Aljbinu Kurtiju da vrši promene u vladajućem kabinetu, bez saglasnosti ili odobrenja Skupštine. Prepoznajući ga kao neprikosnovenog šefa Vlade, Ustav daje premijeru ovlašćenje da smeni ministra bez saglasnosti Skupštine, kako bi obezbedio sprovođenje svoje politike od strane vladinog kabineta. Procedura izbora ministara koji dolaze iz zajednica, kroz njihovo odobrenje u Skupštini i od strane poslanika nevećinskih zajednica, prema članu 96, poštovana je prilikom izglasavanja aktuelne vlade", rekao je Krueziju.

Profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiju se, takođe, poziva na Ustav I član 96 , kao I stav 4 iz člana 94, koji se odnosi na ovlašćenja premijera. Baraljiju napominje da ne treba prejudicirati pre odluke Ustavnog suda.

,,Vlada je smatrala, kao što i piše u Ustavu, da premijer ima pravo da nezavisno od skupštine imenuje i razrešava članove Vlade, u ovom sučaju ministra. Tako da se jednom iskorišćeno pravo smatra iskorišćenim i pripada onom koji to prosleđuje, ko je na redu prema Ustavu. Po Ustavu na red dolazi svaki predstavnik političke partije koja zastupa odgovarajuću zajednicu, odnosno manjinsku zajednicu u Skupštini Kosova ili u Vladi. U tom duhu je Vlada donela odluku", napominje Baraljiju.

Odluka o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak je nelegitimna, smatra nekadašnji zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i dodaje da brojni razlozi idu tome u prilog, kaže reč je o odluci jednog čoveka i dobijanju vlasti na osnovu političke volje, a ne volje građana.

,,Srpska lista” nema razloga da se buni, zato što je ovo bio sasvim logičan sled događaja, kada se povučete i date nekom prostora da o vama odlučuje i normalno je da će odluku doneti u sopstvenom intetesu, a ne u vašem. I kada stvorite taj prostor, mi to dobro znamo iz proslošti, uvek će biti doneta odluka na štetu vašu i vašeg naroda i na kraju, ovo nije prvi put da se prekrši Ustav i da se odluka donese nezakonito. To je praksa, ne samo što se tiče političkih odluka, već upošte", kaže Stojanović.

Podsetimo, povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak reagovala je i Srpska lista, koja je u saopštenju navela da je odluka o Rašićevom imenovanju protivustavna, zbog čega je najavila i podnošenje žalbe Ustavnom sudu. Odluka je, kako je navedeno, protivustavna jer je doneta i bez saglasnosti srpskih poslanika.