19:35

02.12.2022

19:35

02.12.2022

REL/RTKlive

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da neće moći da angažuju punu izbornu posmatračku misiju u četiri opštine na severu Kosova zbog kratkog vremena njihovog održavanja.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom - Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana - biće održani 18. decembra.

Gradonačelnici ovih opština podneli su ostavke početkom novembra, protiveći se odluci Vlade Kosova da građani na severu preregistruje automobile koji imaju nelegalne srpske registarske tablice.

Kosovo i Srbija su 23. novembra u Briselu postigli dogovor o registarskim tablicama.

Sunjog je rekao da sa vlastima na Kosovu blisko razgovaraju o pripremama za raspisane izbore u četiri opštine na severnu i da su u konsultaciji sa Centralnom izbornom komisijom (CIK) i drugim organima.

Izborna posmatračka misija Evropske unije na Kosovu predložila je vlastima na Kosovu 23 preporuke.

Preporuke se fokusiraju na registraciju birača van Kosova, efikasan nadzor finansiranja partija, izborno oglašavanje na onlajn platformama i druge preporuke.

Šef Izborne posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl rekao je da bi preporuke mogle da unaprede predstojeće izbore i ojačaju demokratske institucije.

Misija za posmatranje izbora Evropske unije je nezavisno i neutralno telo čiji je mandat da proceni izborni proces u skladu sa međunarodnim izbornim standardima.

Evropska unija posmatra sve izbore na Kosovu od 2013. godine.