21:20

02.12.2022

21:20

02.12.2022

RTKLive

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je neučestvovanje Sudskog saveta i Tužilačkog saveta na sednici Saveta za demokratiju i ljudska prava ocenila kao bojkot države. Sednicu ovog Saveta sazvala je sama šefica države i to po hitnom postupku, nakon nedavnih slučajeva kada je nekoliko žena ubijeno na Kosovu, u različitim okolnostima i iz različitih motiva, od strane njihovih muževa ili bivših muževa.

Osmani je navela da su SSK i TSK su prvobitno potvrdili svoje učešće na ovom sastanku, ali kada je počeo, niko iz ove dve institucije nije učestvovao.

Ona je podsetila da, iako su potvrdili učešće, nisu se pojavili ​​na sastanaku.

"Smatram da je ovo bojkot države i zakletve koju su dali“, ocenila je predsednik.

I u ovom slučaju je povukla paralelu. Ona je napomenula da i Srpska lista bojkotuje državu i institucije, ali ih, prema njenim rečima, ne treba uzimati za primer.

Smatrajući izuzetno uznemirujućim fenomen ubijanja žena na Kosovu, a sastanak Saveta u petak, Osmani je to opisala kao vanredni sastanak.

„Molim sve da ovu platformu koriste ne samo za upoznavanje, već i za postavljanje najteža pitanja kako bismo mogli da odgovorimo na njih“, rekla je ona.

„Moramo konačno jasno dati do znanja da su životi devojaka i žena isto toliko vredni kao i životi momaka i muškaraca.

Na sastanku sazvanom sa Savetom za demokratiju i ljudska prava, predsednica Osmani je izjavio da postoje slučajevi ubistava žena koji su mogli da budu sprečeni, kao što su ubistvo Diane Kastrati, Sabilej Mavrokani, Valjbone i Klare Ndrecaj, kao i nedavni slučaj Hamide Magaši.

Prema njenim rečima, slučajevi nasilja nad ženama nisu profesionalno tretirani.

Deo ovog sastanka je premijer Albin Kurti, ministar Spoljnih poslova Dželjalj Svečlja, ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, ministarka obrazovanja Arberie Nagavci, vd ministra zdravlja, Dafina Gekha, ombudsman i predstavnici civilnog društva.

Svrha sastanka je da se daju preporuke za konkretne akcije na sprečavanju ovih slučajeva.

Osmani večeras sa čelnicima institucija zbog ubistva trudnice

Povodom ubistva trudnice, slučaja koji se dogodio pre dva dana u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova, predsednica Kosova Vjosa Osmani okupila je večeras čelnike institucija na sastanku.

Očekuje se da će sa ovog sastanka biti preduzeta lista konkretnih radnji kako bi se ovakva dešavanja u budućnosti sprečila.

Danas je u selu Lugadži u opštini Lipljan sahranjena 35-godišnja Hamide Magaši, trudnica koju je ubio bivši muž.

Ubica trudnice Sokolj Haljilji danas je izvršio samoubistvo, pre nego što se predao vlastima. Kako je navela Policija Kosova i pored svih preduzetih mera i pokušaja pregovora, osumnjičeni se nije predao, i izvršio je samoubistvo iz vatrenog oružja.