22:12

02.12.2022

22:12

02.12.2022

Visar Shatrolli/RTK

Imenovanje Nenada Rašića na čelo Ministarstva za povratak i zajednice, od strane premijera Aljbina Kurtija, čini se, veoma je naljutilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je srpski predsednik reagovao bojkotom samita EU i Zapadnog Balkana 6. decembra u Tirani.

Međutim, na ove izjave je odgovorio i sam novoimenovani ministar Nenad Rašić je u intervjuu za RTK. On je rekao da je šokiran izjavama predsednika Srbije.

„Zaista sam šokiran i želim da verujem da je to bio trenutak nervoze predsednika, inače ću, kao ministar, odnosno kao predstavnik srpske zajednice, uvek nastojati da izgradim most komunikacije između zvaničnih predstavnika Kosova i Srbije, bilo pojedinačno sa Srbima, Albancima ili sa svima ostalima“, rekao je Rašić.

Rašić je Srpskoj listi odgovorio na upozorenje da njegovo imenovanje uputi Ustavnom sudu, kao i portparol EU Peter Stano, koji je rekao da to imenovanje nije u skladu sa Ustavom Kosova.

„ Građanska inicijativa je parlamentarni subjekat, dakle ja sam poslanički kandidat, a ne spoljni kandidat. To u suštini treba razumeti“.

Dodao je da će blisko sarađivati sa premijerom Aljbinom Kurtijem za povratak Srba u institucije Kosova, koji su pre nekoliko nedeljama napustili svoja radna mesta uz podsticaj Srbije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti nije želeo da komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.