13:11

03.12.2022

13:11

03.12.2022

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići saopštio je da je od danas stranka koju vodi primljena za punopravnog člana Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE).

„Danas, na drugom godišnjem sastanku Saveta Alijanse liberala i demokrata Evrope (ALDE), održanom u Bratislavi, Slovačka, DPK je primljena kao punopravni član ove panevropske partije. ALDE je najveća politička grupacija liberalnih partija u Evropi“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Osnovni liberalni principi slobode, demokratije, vladavine prava, ljudskih prava, tolerancije i solidarnosti, prema njegovim rečima, su vrednosti koje promovišu političke stranke pod okriljem Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE).

„Naš prijem u ALDE dolazi kao završetak jednog veoma važnog procesa za mene i DPK. Ovo je veliki korak ka internalizaciji evropskih vrednosti i reafirmaciji priznanja suštinskih reformi koje je DPK napravio tokom ove godine. Otvorena i inkluzivna DPK, sa vizijom 50/50 za zastupljenost polova u svim strukturama i nivoima odlučivanja, sa osnaženom i aktivnom omladinom, kao i integrisana u mrežu evropskih liberalnih partija, u potpunosti je u funkciji jačanja i demokratizacija naše zemlje i društva!", napisao je Krasnići.

ALDE čine 67 liberalnih i liberalno-demokratskih stranaka iz cele Evrope. Takođe je članica Liberalne internacionale.