11:54

06.12.2022

11:54

06.12.2022

RSE

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosovo i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je kako se nada da će do novog sastanka lidera Kosova i Srbije u okviru dijaloga doći u narednim nedeljama.

Lajčak je to rekao u utorak nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin)o daljim koracima oko nastavka razgovora za normalizaciju odnosa dveju strana. Rekao je kako ovaj pozitivan trenutak treba iskoristiti za sastanak na najvišem političkom nivou.

Politički dijalog na najvišem nivou vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nema vremena za bacanje, ne vršimo pritisak ali želimo da iskoristimo ovaj pozitivan momenat", rekao je Lajčak novinarima u Prištini.

Lajčak je naveo i da je sa kosovskim premijerom u Prištini 6. decembra razgovarao o drugim aktuelnim pitanjima, kao što je situacija na severu nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija.

"Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan vakuum, bezbedonsoni vakuum, to nije dobro, nije dobro za ljude, nije dobro za nikoga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo", naveo je Lajčak.

Dodao je i da EU ne želi da lokalni izbori na severu budu faktor destabilizacije.

Lajčak je dan ranije u Beogradu na iste teme razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šta je prethodilo sastancima?

Ovi sastanci Lajčaka sa kosovskim i srpskim zvaničnicima dolaze nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili institucije na severu Kosova početkom novembra u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da realizuje proces preregistracije na srpskih oznaka na kosovske. Njihov zahtev da se vrate bio je da se suspenduje odluka o preregistraciji i formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

U međuvremenu je uz insistiranje evropskih i američkih posrednika, postignut odogovor oko registarskih oznaka ali ne i oko povratka Srba u institucije.

Osim zaposlenih u policiji i pravosuđu, ostavke su podneli i gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – nakon čega je Centralna izborna komisija Kosova za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike.

Takođe, ova poseta Ljačaka Kosovu i Srbiji dolazi nakon što je Beograd oštro kritikovao odluku premijera Kurtija da lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića imenuje na mesto ministra za zajednice i povratak.

Takvu odluku osporava i Srpska lista, koja bila na čelu tog Ministarstva, uz obrazloženje da je protivustavna.