18:35

07.12.2022

18:35

07.12.2022

RTKlive

(Ažurirano) Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da se prikupljaju svi dokazi nakon sinoćnjih terorističkih napada na severu zemlje. Na pitanje da li ima uhapšenih na severu zemlje, on je rekao da Kosovska policija intenzivno radi u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom.

Pokazao je da se prikupljaju iskazi sa video-snimaka i očevidaca.

„Sada imamo prve informacije koje se proveravaju preko više kanala, prikupljaju se dokazi, bilo snimci ili očevici o ovim aktivnostima i ovim ljudima koji su bili deo te terorističke aktivnosti. Prema nekim informacijama koje imamo, neki od članova ovih grupa su bivši pripadnici Kosovske policije, ne kažem svi, već neki od njih koji su nedavno dali ostavke“, rekao je ministar Svečlja.

Na pitanje da li postoji garancija da se napadi od utorka uveče na severu neće ponoviti, Svečlja je rekao da su Kosovska policija i sve bezbednosne institucije maksimalno angažovane da ih spreče.

„Ne očekujem ništa dobro ni od Vučića ni od Vlade Srbije, koji su zapravo pristalice, vođe, finansijeri ovih grupa i daju politički štit tim kriminalnim grupama i ne očekujem da će oni odlučivati neke tačke da će napustiti ovu praksu. U rukama kosovskih institucija je da se protiv ovih kriminalaca bori 24/7 i to je garancija da se ovakva dela neće ponoviti“, dodao je Svečlja.

Upitan da li se izbori zakazani za 18. i 25. decembar mogu odložiti, ministar unutrašnjih poslova je izrazio uverenje da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve demokratske procese u Republici Kosovo.

„Štaviše, naravno, odgovorne institucije donose odluke. Predsednik Republike Kosovo, CIK, priprema plan i onda se obraća predsedniku za bilo koju alternativu koju oni mogu da predlože. Što se mene tiče, Kosovska policija se dokazuje kao policija sposobna da obavlja svoje zakonske dužnosti“, rekao je on.

Svečlja: Bivši policajci bili su umešani u jučerašnje napade na severu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja govorio je danas o sinoćnim eksplozijama na severu zemlje, gde su na meti srpskih kriminalnih grupa bile kancelarije opštinskih izbornih komisija u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici. Svečlja je kazao da su deo ovih kriminalnih grupa bili i bivši policajci iz srpske zajednice, koji su nedavno podneli ostavke.

„Nakon raspisivanja izbora od strane institucija Republike Kosovo na zahtev CIK-a, policija je juče pomagala CIK-u u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici. Kao što ste svi videli, kriminalne grupe sprečile su pokretanje jedne od najvažnijih demokratskih procesa terorističkim metodama. Ove podržane grupe na čelu sa Srbijom su još jednom dokazale da su protiv fundamentalnog prava građana ovih opština da odlučuju i biraju svoje lokalne lidere“, naveo je Svečlja na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, tokom ovog napada korišćene su šok bombe, ručne granate i vatreno oružje. Svečlja je rekao da je kosovska policija u saradnji sa specijalnim tužilaštvom to opisala kao napad na ustavni poredak, podsticanje na terorističke akte, izvršenje terorističkih akata, paljevinu i kontrolu i neovlašćeno posedovanje oružja.

„Kosovska policija i Specijalno tužilaštvo čine sve da svi kriminalci umešani u ovaj teroristički napad na naše institucije privedu pravdi. Sada imamo prve podatke sa terena koje je prikupila policija ili obaveštajci koji govore da neki od ovih kriminalaca dolaze iz redova bivših pripadnika kosovske policije“, dodao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, ovim aktima je „još jednom dokazano ono što u kontinuitetu govorimo da sukob i podela u ove dve opštine nije između dve etničke grupe, već su to s jedne strane građani bez obzira na nacionalnu pripadnost i s druge strane ekstremističke kriminalne bande“.

"To se desilo i juče. I pored pretnji sirenama za uzbunu koje koriste ove organizacije, građani Kosova koji žive u tim opštinama nisu izašli da podrže zločince", podvukao je Svečlja.