20:31

07.12.2022

20:31

07.12.2022

RTKlive

Komandant misije KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristučia izjavio je da su nedavni događaji u Severnoj Mitrovici zabrinjavajući, posebno sada uoči izbora. On je za RTK "Prime" rekao da je sav posao koji je godinama urađen na severu u opasnosti da bude izgubljen, dok je insistirao da neće tolerisati nasilje na severu zemlje.

„Naš prvi zadatak je da obezbedimo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati“, naglasio je Ristučia.

Komandant Kfora je istakao da je ova vojna snaga izgrađena, obučena i opremljena sa dovoljno ljudskih snaga za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata.

„Naravno, ako se situacija pogorša, možemo da računamo na podršku celog NATO-a i 27 država članica. Od 1999. godine Kfor je imao preko 50.000 ljudskih snaga, dok je sada, sa napredovanjem situacije, broj vojnika sve veći, smanjio onoliko koliko je bezbednost poboljšana. Verujem da imamo dovoljno snaga i opreme da se suočimo sa bilo kojom situacijom. NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno ne mislim da takvi uslovi postoje“, dodao je Ristučia.