21:39

24.01.2023

21:39

24.01.2023

Radio Slobodna Evropa

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) je pozitivno ocenio obraćanje presednika Srbije, Aleksandra Vučića u ponedeljak, 23 januara.

Ova Borelova ocena je izneta u saopštenju koje je izdao njegov kabinet nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

“Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, visoki predstavnik Borelj je ponovio potrebu da se prevaziđe trajno upravljanje krizom, te stoga očekuje konstruktivan angažman na nedavnom predlogu EU o normalizaciji odnosa. On (Borelj) je pozitivno ocenio jučerašnju javnu intervenciju predsednika Vučića po ovom pitanju”, navodi se u izdatom saopštenju iz Boreljovog kabineta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti dan ranije i upozorio da će Srbija biti suočena sa blokadom evropskih integracija i investicija, kao i sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu, ako ne prihvati francusko-nemački plan o dijalogu sa Kosovom.

Predsednik Srbije se 20. januara susreo sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu, a nakon razgovora je izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji evropskog plana.

Isto stajalište je ponovio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je u Briselu 24. januara imao susrete sa visokim zvaničnicima EU.

Na kraju posete evropskoj prestonici Dačić je potvrdio da je Srbija spremna “da radi na osnovama i implementaciji” francusko-nemačkog plana za dijalog Srbije i Kosova.

Takozvani francusko-nemački plan je dokument EU kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države, a ima za cilj da utvrdi principe procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Plan je predstavljen stranama u septembru i decembru 2022, a evropska strana se zalaže za postizanje ovog novog dogovora do proleća ove godine.