21:22

25.01.2023

21:22

25.01.2023

RTK

Sastanak koji je sazvala američka ambasada 31. januara, sa različitim akterima, ima za cilj raspravu o Zajednici opština sa srpskom većinom. RTK je pitala vladu kako su odgovorili na poziv, ali portparol Perparim Krieziu nije nagovestio da li će premijer Aljbin Kurti učestvovati na ovom sastanku. Dok je, posle ministra Nenada Rašića, učešće na američkom sastanku potvrdila i zamenica premijera Emilja Redžepi.

Američka ambasada u Prištini pozvala je 31. januara lidere civilnog društva na Kosovu, zvaničnike Vlade Kosova, političke lidere i diplomate da razgovaraju o stvaranju Zajednice srpskih opština.

RTK je pitala Vladu Kosova kako su odgovorili na poziv, ali portparol vlade Perparim Krieziu nije nagovestio da li će premijer Kurti učestvovati na ovom sastanku. On je, međutim, u odgovoru naveo da je Vlada dala svoje predloge i izrazila razmatranje da se o pravima manjina razgovara u okviru sporazuma za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, uz međusobno priznavanje u centru.

Portparol Vlade Kosova Peparim Krieziu rekao je da je bilo razgovora o Zajednici opština sa srpskom većinom od potpisivanja sporazuma, prvo 2013. a zatim 2015. godine.

„Ali za taj sporazum postoji odluka Ustavnog suda koja praktično kaže da je u suprotnosti sa duhom Ustava i multietničnosti koju garantuje. Kosovo je strana u dijalogu. Kao vlada, dali smo svoje predloge i izrazili svoje razmatranje da razgovaramo o pravima manjina u okviru sporazuma za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, sa uzajamnim priznavanjem u centru. Dakle, za potpunu normalizaciju odnosa neophodno je da centar bude međusobno priznanje, a ne zajednica opština sa srpskom većinom. U dijalogu su postignuta oko 33 sporazuma. 2/3 ne sprovodi Srbija. O ovoj činjenici treba više govoriti“, rekao je on.

Poziv dobila je i zamenica premijera Emilija Redžepi. Ona je u intervjuu za RTK rekla da je pozitivno odgovorila na poziv američke ambasade, jer su SAD faktor stabilnosti i mira za ceo Balkan, a posebno za Kosovo.

„Dakle, ja ću biti prisutna na sastanku i naravno to je konsultativni sastanak. Iznećemo svoje stavove i vidim da je pozvan ciljni evropski sektor. Da li ovaj sastanak znači da će Zajednica tek početi da se sprovodi? Ne, ako vidite moj lični stav, ne samo stav vlade, on je jedan. Moj lični stav je da sam uvek bila protiv formiranja etničkih opština, protiv formiranja opština jedne nacionalnosti. Vidite šta se desilo u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska je sve ove godine i čitav proces federacije Bosne i Hercegovine radila kao stagnirajuća država. Kakve su to ogromne materijalne i ljudske štete izazvane ratom devedesetih, i genocidom nad Srebrenicom, šta se desilo sa Bošnjacima i pored svega ovoga do sada, Bosna je kamenovana u svakom smislu. I danas, iz predumišljaja, mi kao vlada činimo sve da do toga ne dođe“, navela je Redžepi.

Ona je rekla i da je protiv bilo kakvog etničkog udruživanja jer bi na taj način bile diskriminisane druge nacionalnosti koje žive u severnim opštinama Kosova.

RTK je pokušala da kontaktira i opozicione političke subjekte da sazna da li ih je američka ambasada pozvala na ovaj sastanak i kako će se odazvati pozivu, ali nisu odgovorili.