15:31

27.01.2023

15:31

27.01.2023

Aleksandra Nićić/RTK2

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Savu koji se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, književnika, hodočasnika i tvorca zakonodavstva. Povodom Savindana, u hramovima širom Kosova, služena je liturgija. Škole na Kosovu obeležavaju svoju slavu  pa je tim povodom u većini vaspitno –obrazovnih ustanova organizovan i prigodan program.

Obeležavanje Savindana započelo je liturgijom, pričešćem, i rezanjem slavskog kolača. U crkvi Svete Petke u Lapljem selu, đaci, profesori i direktori osnovne i srednjih škola prisustvovali su liturgiji.  

“Da proslavljate u zdravlju i ljubavi i da neprestano pričate sa ljubavlju našem najdivnijem svetitelju u srpskom rodu, nek vas Bog blagoslovi”, poručio je sveštenik Bojan Krstić .

Direktori škola su imali poruku za sve đake.

 „Glavna poruka svim našim đacima, a i našim prosvetnim  radnicima, a to je da se naoružamo znanjem,jer  to  je najbitnije za budućnost i za 21. vek, znanjem se pobeđuje da, ostanemo na putu i na tragu Svetoga Save, jer bez nanja nismo ništa i niko u današnjem svetu“, rekao je direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić.

 „Čestitao bih svim prosvetnim radnicima, đacima svim Srbima školsku slavu Svetog Savu. Medicinska škola će kao i do sada proslaviti Svetog Savu, svečano, uz priredbu u Srednjoškolskom centru, danas smo presekli kolač sa kolačarom“, kaže direktor Medicinske škole  Miodrag Živić.

 Najsvečaniji dan u školskoj godini obeležen je i u Osnovnoj školi ,,Miladin Mitić” u Lapljem selu. Program je započeo intoniranjem Svetosavske himne.  

 “Sveti Sava je bio prvi srpski učitelj, proslavljamo ga da bi ga deca slavila vekovima, da bi se slavio još više” kaže  Irena Trajković,  učenica OŠ “Miladin Mitič” .

“Sveti Sava je važan zbog toga što dolazi iz loze Nemanjića, on se kao mlad  zamonašio na Svetoj Gori, postao je monah I dobio ime Sava, mnogo je važan i treba da ga slavimo kako bi njegova slava opstala. Bio je prvi srpski književnik, arhiepiskop”, rekao je Marko Filić učenik  OŠ “Miladin Mitić”.

Savindan je obeležen i u Srednjoškolskom centru. Učenici Gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole pripremili su bogat program.

Sveti Sava  se smatra  jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko. U Nikeji je 1219. izdejstvovao autokefalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju. Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku sa hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za bugarsku arhiepiskopiju. Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 1237. godine. Zbog ustanka u Banatu 1594. njegove kosti  su spaljene na Vračaru. Na tom mestu se danas nalazi velelepni hram posvećen tvorcu “svetosavskog pravoslavlja”.