18:42

27.01.2023

18:42

27.01.2023

RTKlive

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ugostila je danas delegaciju Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u čijem su sastavu bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici.

U saopštenju Predsedništva Kosova, navodi se da je predsednica Osmani na sastanku sa austrijskom delegacijom zahvalila državi Austriji na podršci Kosovu u različitim fazama istorije.

Osmani je posvećena jačem partnerstvu sa Austrijom, koju smatra saveznikom i podrškom na evroatlantskom putu Kosova.

„Razgovarano je i o procesu dijaloga sa Srbijom, pošto Osmani istakla opstrukcije Srbije u procesu dijaloga, ometanja dijaloga i pokušaja da destabilizuje ne samo Kosovo upotrebom kriminalnih bandi na severu. U tom duhu, Osmani je istakla da je Kosovo posvećeno doprinosu miru i stabilnosti zemlje i regiona, u koordinaciji sa saveznicima“, navodi se u saopštenju.

Takođe, predsednica Osmani je dodao da je Kosovu potrebna dalja podrška partnera za članstvo u Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama, jer, kako je kazala, napredak Kosova u međunarodnoj areni donosi više stabilnosti i prosperiteta za sve građane, bez razlike.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima povećanja saradnje između Kosova i Austrije, pa je u ovom kontekstu predsednica Osmani pomenula i ekonomski potencijal koji Kosovo ima, kao i povoljan ambijent za strane investitore.

Spoljna politika, obrazovanje, zdravstvo i komercijalna razmena pomenuti su u kontekstu produbljivanja saradnje Kosova sa Austrijom.