13:40

29.01.2023

13:40

29.01.2023

RTKlive

Monoetnička asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu značila bi sporu smrt najživlje liberalne demokratije Zapadnog Balkana, odnosno Republike Kosovo. Takav zaključak je u autorskom spisu izneo istraživač filozofije Gent Carabregu, koji je trenutno predavač na „Duke Univesity” u SAD.

Prema njegovim riječima, takva asocijacija bi bila varijanta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

„Dakle, to bi novonastalu Republiku Kosovo učinilo nefunkcionalnom državom koju kontroliše Beograd, i tako posejalo seme novog rata na Balkanu. Dakle, krajnje desničarska vlada u Beogradu traži takvu zajednicu, a ne srpska zajednica na Kosovu.Ona takođe bi dokazala da bi takva monoetnička asocijacija nenamerno promovisala globalnu agendu alt-rights, podržavajući ideju etnokratije i protiv multikulturalne liberalne demokratije. Verujem da nam ovo nije potrebno u osetljivom geopolitičkom trenutku kakav je naš, kada je liberalna demokratija već pod velikim pritiskom širom sveta“, rekao je Carabregu.

On je dalje rekao da kako pregovarački proces za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije ulazi u kritičnu fazu, međunarodna zajednica treba dvaput da razmisli pre nego što pokuša da natera etnokratska udruženja u grlo kosovskog rukovodstva.

„Potpuno je nerazumno vršiti pritisak na popularnog, istinski evropejskog i socijaldemokratskog lidera kakav je premijer Aljbin Kurti da ispuni nepravedne zahteve Beograda. Umesto toga, trebalo bi izvršiti međunarodni pritisak na vladu Srbije da prizna državljanstvo Kosova. Ovo je jedini održivi put ka dugoročnom miru na Balkanu“, podvukao je Carabregu.