17:22

29.01.2023

17:22

29.01.2023

REL/RTKlive

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izrazio je žaljenje zbog odluke Sofije da povuče svog ambasadora iz Skoplja, istakavši da je reč o privremenom povlačenju jer je, prema njegovim rečima, dijalog jedini put do rešenja sporova.

Osmani je u intervjuu za REL rekao i da nastajanje tenzija između Skoplja i Sofije, u trenutku kada se dešavaju intenzivna dešavanja između Prištine i Beograda, povećava mogućnost uticaja destruktivnih faktora kao što je Rusija, jer prema njegovim rečima, sada imaju više prostora za delovanje.

"Koliko te tenzije međusobno štete procesima? Da, štete. Smetanjem javnog mnjenja u suočavanju sa ovim krizama, dok se sada pažnja mora raspodeliti na više zemalja. Time se istovremeno povećava mogućnost uticaja destruktivnih faktora i imaju više prostora za delovanje.Tako da negativno utiču jedni na druge, ali mislim da ćemo naći snage, hladnokrvnosti da gledamo dalje i deeskaliramo ovu sadašnju situaciju. U vezi s tim, ja ću delovati bez oklevanja jer je to jedini način i neću se podvrgnuti bilo kakvom obliku javnog pritiska. Severna Makedonija ima dobre odnose sa svim državama, a ni na koji način neću dozvoliti da radi političke koristi neko kidnapuje budućnost ljudi“, naglasio je Osmani.

Prema rečima makedonskog šefa diplomatije, Rusija je zainteresovana i deluje na različite načine da u regionu Zapadnog Balkana postoji permanentna kriza i otvorena pitanja, jer na taj način, prema Osmanijevim rečima, Moskva može da utiče na unutrašnju politiku regiona.