14:48

31.01.2023

14:48

31.01.2023

RTKlive/RSE

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se na sastanku razgovaralo o političkom i pravnom okviru Zajednice opština sa srpskom većinom, te dodao da se radilo o "interesantnom skupu".

On je naveo i da su učesnici imali argument za svoje stavove o Zajednici.

"Bilo je replika i različitog mišljenja ali sveukupno verujem da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou", kaže Rašić.

On je naveo i da su učesnici razgovora bili "relevantni sagovornici", svesni situacije i okolnosti pod kojima je pokrenuta diskusija o formiranju Zajednice.

"Ima potencijala za dalje razgovore", zaključio je Rašić za RSE.

Podsetimo, Rašić je 24. januara za RSE rekao da je njegov stav da se sporazumi ne mogu ignorisati i u tom kontekstu istakao da treba izanalizirati preporuke Ustavnog suda iz 2015. godine o usklađivanju formiranja Zajednice sa Ustavom i zakonima Kosova.

Hovenijer: Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer u objavi na Tviteru naveo je da je diskusija o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom završena.

Američki ambasador Džef Hovenijer zahvalio se zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost.

"Danas smo održali sednicu u američkoj ambasadi u Prištini o Zajednici opština sa srpskom većinom. Hvala svim učesnicima koji su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga", napisao je Hovenier na Tviteru.