14:14

05.02.2023

14:14

05.02.2023

Đeraćina Tuhina/RTK

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak posetiće Kosovo u ponedeljak, navode diplomatski izvori u Briselu.

Takođe, izvori u Briselu ne isključuju mogućnost da tokom boravka u regionu poseti i Beograd.

Ovo je drugi put za dve nedelje da Lajčak posećuje glavni grad Kosova. On je 25. januara samo posetio Prištinu gde je imao radnu večeru sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem

Još nema potvrde ko će biti sagovornici Miroslava Lajčaka u Prištini i eventualno u Beogradu, ali se on redovno sastaje sa čelnicima svaki put kada poseti ove dve prestonice.

Ovo će ujedno biti i prvi put da se Lajčak sastaje sa kosovskim političarima od kada je premijer Aljbin Kurti dao signale da se može formirati Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, ali pod određenim uslovima.

Evropski zvaničnici do sada nisu komentarisali uslove koje je izneo šef kosovske vlade. Oni su i nakon iznošenja uslova podsetili da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira Zajednicu i da se od zvanične Prištine očekuje da poštuje sve obaveze dobijene u dijalogu.