13:33

26.02.2023

13:33

26.02.2023

RTKlive

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca i predsednice Saveta ministara Republike Italije Đorđe Meloni, povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu gde će razgovarati o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Oni su u ovom pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija u vezi sa evropskim predlogom.

Izrazili su uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za, kako se navodi u saopštenju, opštu dobrobit građana Republike Kosovo, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive zemlje.

"Poštovani premijeru,

S obzirom na vaš predstojeći sastanak u okviru dijaloga predvođenog EU u Briselu 27. februara 2023. obraćamo vam se zajedno kako bismo sagledali razgovore o dogovoru o novim osnovama za odnos između Kosova i Srbije.
Veoma pozdravljamo vaše nedavne javne izjave, potvrđujući da ste spremni da prihvatite evropski predlog za 'Osnovni sporazum'.

Smatramo da je sada hitno utvrditi put napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji ste se dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropski savet je izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvao i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sprovode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

Koraci za implementaciju koja predstoji treba da odražava ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i 'Osnovni sporazum' i preostale obaveze iz dijaloga na adekvatan način rešavaju bez odlaganja. Radujemo se što će se i o jednom i drugom razgovarati tokom sledećeg sastanka dijaloga na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023.

Veoma računamo na vaše lično rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma. Uvereni smo da je ovo ključno za dobrobit vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje", navodi se u pismu predsednika Makrona, kancelara Šolca i premijerke Meloni upućenom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.​