15:58

27.02.2023

15:58

27.02.2023

RTKlive

Premijer Kosova Aljbin Kurti je posle sastanka u Briselu rekao da je spreman da potpiše sporazum, ali da druga strana, iako je pristala, nije spremna da potpiše.

„Danas smo imali pozitivan i konstruktivan sastanak u Briselu. Ovaj sastanak je bio potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Već sam rekao da je to dobra baza i dobra platforma za unapređenje. Sada je faza implementacije. Biće leteće diplomatije i sledećeg sastanka na visokom nivou sredinom sledećeg meseca. Zahvaljujem g. Borela i g. Lajčaka za posao koji su do sada uradili i verujem da smo na dobrom i uzastopnom putu ka normalizaciji odnosa za dobro evropsko susedstvo“, naglasio je Kurti.

Borel: Danas smo napravili napredak, sledeći sastanak u martu

Šef EU za spoljnu politiku Žozep Borel je po završetku sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića rekao da su dva lidera napredovala i da su se obavezala da će sprovesti ono što je potpisano u Briselu.

On je cenio činjenicu da su obe strane izjavile da nisu potrebne dalje rasprave u vezi sa predlogom EU.

„Predsednik Vučić i premijer Kurti danas su se saglasili da nema potrebe za daljim razgovorima u vezi sa evropskim predlogom pod nazivom „Normalizacija odnosa Kosova i Srbije““, rekao je Borel, prema kome će ovaj plan objaviti EU.

On je dalje rekao da je ovaj sporazum pre svega za građane Kosova i Srbije, jer nudi dobre mogućnosti za slobodno kretanje, slobodnu trgovinu bez postojeće birokratije.

On je rekao da za Srbe na Kosovu to znači više sigurnosti i prilagodljivosti i više prava.

Borel je rekao da su strane izrazile spremnost da implementiraju postignutog sporazuma. „Oni su izrazili spremnost da sprovedu sporazum, ali su još potrebni dalji pregovori da bi se odredili modaliteti. Leteća diplomatija će se nastaviti”, dodao je Borel, koji je najavio da će sredinom narednog meseca pozvati dvojicu lidera na još jedan sastanak, kako je rekao, kako bi se finalizirali razgovori.

Vučić: Imaćemo mnogo sastanaka u budućnosti

Po završetku sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema dogovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali su se dogovorili da se razgovori nastave i ubuduće.

„Težak sastanak i verujem da će biti mnogo susreta u narednom periodu. U narednom susretu vidimo se 18. marta u Severnoj Makedoniji, kada će Borel posetiti Zapadni Balkan. Kurti sada nije spreman da prihvati Asocijaciju, da vidimo da li će biti spreman da to prihvati u budućnosti“, rekao je Vučić.

On je rekao da se nada da će doći do dogovora, ali je rekao da se "plašim da ćemo ostati oko tog pitanja". „Verujem da ćemo prevazići nesuglasice i raditi na onome što smo nazvali implementacijom. Međutim, Vučić je insistirao da Zajednica bude na prvom mestu.

Završen sastanak u Briselu

Završen je današnji sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje šefa spoljne politike Evropske unije Žozepa Borela i izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka. 

Očekuje se da će posle nekoliko minuta pred medije izaći šef spoljne politike EU Žozep Borel.

Počeo trojni sastanak u Briselu

U Briselu je počeo trojni sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje šefa EU Žozepa Borela i izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka.

Ovaj sastanak usledio je posle odvojenih sastanaka Kurtija i Vučića ranije u ponedeljak.

U Briselu je i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Počeo sastanak Kurtija sa evropskim zvaničnicima u Briselu

Počeo je sastanak premijera Aljbina Kurtija sa šefom EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozefom Borelom i izaslanikom EU za pregovore o Kosovu i Srbiji Miroslavom Lajčakom.

Evropske diplomate će održati sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok se nakon bilateralnih sastanaka očekuje zajednički sastanak.

U Briselu je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji će pre zajedničkog sastanka održati odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem.

Očekuje se da će obe strane postići saglasnost o predlogu EU, kao „osnovnom sporazumu” za normalizaciju odnosa.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao da EU očekuje evropski pristup premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksadanara Vučića na putu do konačnog sporazuma.

Upitan o očekivanjima od ovog sastanka, Stano je rekao da se ovako nešto ne može predvideti.

„Sve zavisi od spremnosti premijera Kurtija i predsednika Vučića da se dogovore o daljem putu. Očekivanja EU od lidera obe zemlje je evropski pristup koji im omogućava da pronađu snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis, za dobrobit svojih naroda i u interesu evropske perspektive Kosova i Srbije“, rekao je on.

Dodao je da evropska budućnost Kosova i Srbije zavisi od napretka postignutog u dijalogu.

"Napredak se postiže kompromisima, konstruktivnim angažmanom i shvatanjem da je to jedini način da ostvare svoje strateške ciljeve", izjavio je Stano.

Kurti i Vučić danas u Briselu: Ključna tema francusko-nemački predlog

Kosovski premijer Aljbin Kurti  i predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće danas sastanak u Briselu na visokom nivou u okviru dijaloga između Kosova i Srbije koji vodi Evropska unija.

Visoki predstavnik Žozep Borel uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka održaće odvojene sastanke sa liderima sa početkom u 15 časova, nakon čega će uslediti zajednički sastanak. Na sastanku će biti reči o predlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Nakon sastanka medijima će se obratiti visoki predstavnik Borel. 

Prema rečima izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, o ovom predlogu neće se pregovarati.

On je u ekskluzivnom intervjuu za RTK rekao da je evropski plan uzmi ili ostavi.

„O samom planu se neće pregovarati, sam plan sastavlja EU, strane su konsultovane nakon što im je prvi nacrt podeljen i ne vidimo razlog ili mogućnost za pregovore, mi zaista verujemo da je to plan koji se bavi pitanjem koji poštuje crvene linije svih strana i nudi maksimum koji se može postići“, izjavio je Lajčak.

Viši savetnik Stejt departmenta SAD Derek Šole rekao je u nedelju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da SAD u potpunosti podržavaju predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda.

Šole je takođe rekao i Kurtiju dan ranije da je sada vreme da se razgovara o Zajednici. Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Zajednici 2013. godine, a zatim 2015. godine o principima za njeno osnivanje.

Premijer Kurti je u nedelju primio zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Melonia povodom današnjeg sastanka u Briselu i evropskog predloga.

Oni su u ovom pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija u vezi sa evropskim predlogom.

Predsednik DPK Memlji Krasnići rekao je da u ponedeljak neće biti sveobuhvatnog konačnog sporazuma između Kosova i Srbije sa uzajamnim priznavanjem u centru i da to više neće biti tema razgovora, dok je predsednik DSK Ljumir Abdidžiku rekao je da bi konačni sporazum u osnovi trebalo da ima obostrano priznanje između dve zemlje.