07:45

04.03.2023

07:45

04.03.2023

Radio Kosova/RTKlive

Predlog nemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije ne predviđa nikakvu „Republiku Srpsku“ na Kosovu, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Kosovo ambasador Nemačke Jorn Rode.

On je istakao da je Nemačka zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga, koji su postignuti na sastanku u Briselu, gde su se strane izjasnile da prihvataju predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Nemački diplomata je naglasio da se u narednih deset dana od Kosova i Srbije očekuje odlučujući napredak, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma.

"Vlada Nemačke eksplicitno podržava dijalog koji vodi EU i napore specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Predlog je odlična prilika da se napravi veliki korak napred u postizanju sveobuhvatne normalizacije i ovu priliku treba da iskoriste strane. Zbog toga je bilo veoma važno da su se strane sastale u Briselu i načelno dogovorile da prihvate ovaj predlog, ali neka ključna pitanja i dalje ostaju otvorena. Dakle, Kosovo mora da se pokaže spremnim da razgovara o Zajednici srpskih opština i sada ostaje primena aneksa predloga, jer bez dogovora o primeni aneksa teško da će biti moguće sprovesti sporazum. Sada očekujemo da se razgovori nastave konstruktivno i da obe strane, da tako kažem, pokažu političku posvećenost", rekao je Rode.

Upitan da li će evropski plan rešiti probleme između Kosova i Srbije, Rode je rakao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

"Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne koloseke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od strane Srbije", tvrdi Rode.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde izrazio je očekivanje da se obe strane pridržavaju onoga što su obećale u ponedeljak u Briselu.

"Tako da su obe strane prihvatile ovaj dokument, očekujemo da ne da govore stvari koje su u suprotnosti sa njihovim obavezama. Mislim da je sada pravi trenutak da strane počnu da sprovode sve obaveze i aspekte koji proizilaze iz ovog sporazuma, uključujući  i obaveze iz prošlosti, kao što je obaveza da se ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", naveo jeon.

Na pitanje da li je u sporazumu sve jasno definisano ili ima mesta za nesporazume, Rode je istakao da su detalji  u aneksu za implementaciju.

"Naravno, treba razjasniti ove detalje. Ali dozvolite mi da još jednom ponovim ono što sam ranije rekao, da ne treba govoriti stvari koje su u suprotnosti sa datim obavezama, jer su politički lideri obe zemlje već dali reč i moraju pokazati sposobnost da sprovedu sporazum. Međutim, ono što piše u tih 10 ili 11 tačaka, koje su u okviru sporazuma, mora da se sprovede i to će biti detaljno razjašnjeno kroz aneks sporazuma", istakao je Rode.

Upitan da li postoji mogućnost da se Zajednca srpskih opština pretvori u presedan i da li predstavlja rizik za destabilizaciju regiona, nemački ambasador nije želeo, kako kaže, da hipotetički bavi ovom temom.

"Ali mogu reći jedno: postoji obaveza koja je ranije bila preuzeta za forimiranje Zajdnice. Međutim, mi smo to otvoreno i na vrlo jasan način rekli kao partneri i bliski prijatelji Kosova, odnosno pet zemalja Kvinte, jasno smo stavili do znanja šta ne želimo i šta ne može da se desi, a to je "Republika Srpska" na Kosovu. To je, dakle, nešto što se ne može ni naslutiti i daleko je od bilo kakvog predviđanja. Ono što može da prođe, na primer, je ono što je pre nekoliko meseci predložila jedna nemačka nevladina organizacija „Fondacija Fridrih Ebert” i ja još nisam čuo da mi je neko rekao da je ovaj predlog „Fondacije Fridrih Ebert” suprotan sa odlukom Ustava Kosova iz 2015. Ono što bih sada voleo je da Kosovo ispuni obavezu koju je prihvatilo i da predloži statut same Zajednice. Ovo je obaveza koju je Kosovo preuzelo i mi čekamo ovu inicijativu", kaže Rode.

Rode podseća da će sprovođenje plana pratiti EU.

"U tu svrhu biće formirana posebna zajednička komisija koja će meriti korake i napredak. Takođe, predviđen je investicioni paket za obe zemlje ukoliko se plan uspešno završi kako je predviđeno. To znači da je praćenje sprovođenja plana u potpunosti zagarantovano. Takođe, biće i finansijske pomoći za obe zemlje i to je napisano crno na belo. Dakle, smatram da je to jasan signal dat kroz garanciju 27 zemalja za završetak procesa", ističe nemački ambasador na Kosovu.

Ali, on ističe da će biti posledica za stranu koja nije konstruktivna.

"Međutim, nemamo razloga da sumnjamo u ozbiljnost strana, koje su se u ponedeljak u Briselu obavezale da prihvate ovaj plan. Stoga očekujemo da će se dokazana politička volja ući u detalje njegove implementacije, jer želimo da konačno imamo pozitivnu dinamiku, a ne takvu dinamiku kakvu smo videli pre godinu i po dana, izvlačeći se iz krize u narednoj" navodi u intervjuu za Radio Kosovo, ambasador Rode.

On tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje sporazuma.

"Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije sastaće se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnila mehanizacija sprovođenja sporazuma. Nadamo se da će do kraja meseca doći do objedinjavanja stavova kako bi sporazum bio potpisan. Dakle, postoji vremenski pritisak da se to postigne, jer imamo geopolitičku situaciju sa ratom u Evropi, čiji se uticaj na političkom i ekonomskom planu oseća u svakoj zemlji. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva", rakao je u intervjuu za Radio Kosovo nemački ambasador Jorn Rode.