15:14

12.03.2023

15:14

12.03.2023

RTKlive

Nakon otvaranja Regionalne kancelarije u Prizrenu, Radio televizija Kosova (RTK) je sada otvorila i Regionalnu kancelariju u Mitrovici. Otvaranjem ove dve kancelarije, RTK će biti još bliža javnosti za pokrivanje različitih pitanja i tema.

Osoblje koje čine novinari, snimatelji i montažeri koji će biti deo ove kancelarije pokrivaće ceo region Mitrovice, uključujući opštine - Srbica, Vučitrn, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Generalni direktor RTK Škumbin Ahmetdžekaj je rekao da je njeno otvaranje veoma važno, jer neće samo pokriti ovo područje kao veliki geografski prostor, već će pokriti i etničku i kulturnu raznolikost.

On je rekao da je važno da javni emiter bude što bliže građanima tokom svih dešavanja.

„Stoga, sa našim dnevnim timovima u ovom regionu, lakše ćemo ispuniti našu misiju“, rekao je Ahmetdžekaj.

Ahmetdžekaj je dodao da ovo dostignuće ne bi bilo lako bez partnera iz Japanske agencije za međunarodni razvoj (JICA) koji su pomagali u kontinuitetu, pa i ne samo u ovom projektu, već od osnivanja RTK 2000. godine.

Generalni direktor RTK je podsetio da je sa najnovijim tehnološkim dostignućima veoma važno da RTK bude tamo gde se dešavaju vesti, ne zanemarujući prenos različitih kulturnih i društvenih događaja.

„Osim otvaranja kancelarije, JICA je tokom poslednje tri godine pomogla i u obuci osoblja, uključujući razne obuke u Japanu“, podsećajući da će sledeća obuka biti održana u junu u Tokiju.

On je rekao da je ovo dokaz da je partnerstvo sa JICA izuzetno. "Nadam se da će se tako nastaviti“, rekao je Ahmetdžhekaj.

U međuvremenu, direktor JICA za region Balkana Masahiro Ueki, u ime ove agencije, čestitao je Javnom servisu Kosova na otvaranju ove kancelarije.

On je rekao da JICA veruje da je za obezbeđivanje demokratije i mira od suštinskog značaja da postoje mediji koji daju fer i tačne informacije.

„Očekujemo da će u ovom trenutku uloga javnih emitera postati još važnija jer se u poslednje vreme primećuje širenje lažnih vesti“, rekao je on.

Ueki je podsetio da je JICA od 2015. godine započela prvu fazu projekta za razvoj kapaciteta RTK, da promoviše međuetnički dijalog i da je isporučila opremu koja je uspešno završena 2017. godine.

U međuvremenu, on je rekao da je trenutna faza projekta počela u februaru 2021, emitujući različite etnički uravnotežene programe.

Direktor JICA za Balkan istakao je da je projekat omogućio otvaranje kancelarije u Prizrenu, u junu 2022. godine, a sada sa kancelarijom u Mitrovici, RTK će ponuditi etnički uravnotežen, tačan i fer program.

Otvaranje obe kancelarije podržala je ova Japanska agencija za međunarodni razvoj-JICA.